Cijene hrane stabilne u svibnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. lipanj 2013. u 17:39
Marijan Susenj/PIXSELL

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), prognozira rekordnu proizvodnju pšenice i snažan skok proizvodnje kukuruza u ovoj godini.

Cijene hrane stablizirale su se u svibnju na međunarodnim tržištima, izvijestila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), prognozirajući ujedno rekordnu proizvodnju pšenice i snažan skok proizvodnje kukuruza u ovoj godini.

FAO-v indeks cijena košarice prehrambenih proizvoda koja obuhvaća žitarice, meso, mlijeko i mliječne proizvode, biljne i životinjske masnoće i šećer, spustio se u svibnju na prosječnih 215,2 boda, sa 215,8 bodova koliko je iznosio u travnju.

Pritom je pad cijena mlijeka i mliječnih proizvoda i šećera više nego nadoknadio snažno poskupljenje kukuruza zbog smanjenog izvoza i odgode sadnje ponajprije u Sjedinjenim Državama, objavio je FAO.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda spustile su se 3,5 posto u odnosu na travanj kada su dosegnule iznimno visoku razinu zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje su utjecale na proizvodnju u većini zemalja-izvoznica.

Cijene šećera pale su jedan posto zbog povoljnih uvjeta za žetvu u Brazilu, najvećem proizvođaču i izvozniku šećera u svijetu.

Cijene biljnih i životinjskih masnoća ostale su nepromijenjene, kao i cijene mesa.

U odvojenom su izvješću FAO i specijalizirana služba za poljoprivredu skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoj G20 AMIS (Agricultural Markets Information System) procijenili da će prognozirani oporavak proizvodnje kukuruza i pšenice u ovoj godini pritisnuti cijene hrane iako će snažna potražnja spriječiti njihov značajniji pad.

Prema njihovim bi prognozama proizvodnja kukuruza u ovoj godini trebala porasti 10 posto, na 963 milijuna tona, zahvaljujući uglavnom oporavku proizvodnje u SAD-u.

Proizvodnja pšenice trebala bi se pak povećati 6,5 posto i dosegnuti novi rekord od 702 milijuna tona, zahvaljujući oporavku u Europi i u regiji Crnog mora.

Komentirajte prvi

New Report

Close