Cijena struje u slobodnom padu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 24. kolovoz 2015. u 21:59
Sve nerentabilnije nuklearne i elektrane na ugljen/FOTOLIA

Ključni energent najjeftiniji od 2003., nuklearke neisplative.

Cijena struje u Njemačkoj, formirana za isporuku godinu dana unaprijed, pala je na 29,34 eura po MWh, što je najniže od 2003. godine.

Na europskoj energetskoj burzi cijena struje iznosi 29,99 eura, dok ugovori za isporuku godinu dana unaprijed bilježe pad cijena od 1,1 posto, na 30,05 eura po MWh. Iako se Njemačka se nakon energetskog zaokreta više oslanja na obnovljive izvore energije nego na fosilna goriva, pad cijene električne energije povezan je i sa padom cijena nafte i ugljena, koje se nalaze na najnižoj zabilježenoj razini od 2005. godine.

Bruno Brunetti, direktor pri Pira Energy grupaciji, za Bloomberg je komentirao da je razina od 30 eura do sada Njemačkoj služila kao psihološka barijera, te je upozorio: "Veliki su se njemački distributeri energije od posljedica pada zaštitili zahvaljujući akumuliranju velikog broja terminskih ugovora, no posljedice ovolikog pada cijena sigurno će se osjetiti dugoročno." Cijena struje ispod 30 eura imat će utjecaja i na nuklearne i elektrane na ugljen jer im su s njome na rubu isplativosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close