Četiri ponuđača mogu dobiti koncesiju za CG aerodrome

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2020. u 22:00
Preko podgoričkog aerodroma prošle je godine putovalo više od 1,2 milijuna putnika

U drugi krug natječaja za zakup dvije zračne luke ušle kompanije iz Južne Koreje, Indije, Luksemburga i francusko-turski konzorcij.

Pretkvalifikacijski natječaj za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore (Podgorica i Tivat) prošle su četiri kompanije: Incheon International Airport Corporation iz Južne Koreje, GMR iz Indije, konzorcij francuskog ADP-a i turskog TAV-a i Corporacion America Airports iz Luksemburga, javljaju Vijesti.

Ti ponuđači su odlukom vladinog povjerenstva postali kvalificirani ponuđači i s njima će vlada nastaviti pregovore. 

Za ponude 60 dana 
Uvjete nisu zadovoljila tri ponuđača: Limak Holding iz Turske, Cengiz & Copenhagen Airports iz Turske i Danske i konzorcij DAA International – Bouygues Batiment International – Marguerite – TIIC, kojeg čine kompanije iz Irske, Francuske i Luksemburga. Nakon objavljivanja popisa izabranih ponuđača slijedi sastavljanje ugovora o koncesiji i upućivanje poziva kvalificiranim ponuđačima. 

Oni će imati rok od 60 dana da dostave konačne ponude, koje ponovno ocjenjuje natječajno povjerenstvo. Kako je ranije objašnjeno iz vlade, očekuje se da će do početka ljeta biti poznat ponuđač koji će dobiti oba crnogorska aerodroma na upravljanje u sljedećih 30 godina.  Glavni uvjeti su jednokratna naknada koja ne smije biti manja od 100 milijuna eura i 10 posto dobiti. Kompanija Incheon International Airport Corporation upravlja najvećim aerodromom u Aziji – Incheon u Seulu u Južnoj Koreji. Ima godišnji promet od 65 milijuna putnika. Indijski GMR Airports Limited ima više od 100 milijuna putnika.

 

2,,5 milijuna

putnika uslužili su prošle godine crnogorski aerodromi

Glavni aerodromi su im Indira Gandi u Delhiju, kao i Cebu u Filipinama i Sabiha Gokcen u Istanbulu. Konzorcij AdP/TAV na svojim aerodromima ima više od 120 milijuna putnika. Oni upravljaju aerodromom Charles de Gaulle u Parizu, imaju i aerodrome u Skoplju, Bodrumu, Tbilisiju. AdP je dominantni vlasnik TAV-a. Corporacion America Airports većinom upravlja aerodromima u Južnoj Americi, a od europskih ima Firenzu, Pisu i Erevan.

Novi rekord u Tivtu
Aerodrom Tivat u 2019. zabilježio je novi rekord u fizičkom obujmu prometa, jer je kroz dva terminala te zračne luke prošlo oko 1,37 milijuna putnika. Ukupno je lani tivatski aerodrom imao 1,367.282 putnika, što je rast od 9,7 posto u odnosu na rezultat iz 2018. godine, kada je zračna luka imala ukupno 1,245.999 putnika. Preko podgoričkog aerodroma lani je putovalo više od 1,2 milijuna putnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close