Česi kupili najveću slovensku tvornicu oružja

Autor: Poslovni dnevnik , 14. prosinac 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Dosadašnji vlasnik Ivan Kralj s Rusima pokreće proizvodnju kavijara.

Slovenski proizvođač oružja Arex iz Šentjerneja, redoviti dobavljač slovenskog Ministarstva obrane (MORS), ima novog vlasnika.

Dosadašnji vlasnik Ivan Kralj odlučio ga je prodati češkom privatnom fondu RSBC, koji je u Sloveniji početkom prošle godine kupio poznati štajerski vinski podrum Zlati Grič.

Prema informacijama portala Siol.net, za preuzimanje Arexa, sa 117 zaposlenih, bila je zainteresirana i tvrtka Trigal, koju su osnovali Triglav Osiguranje i njemački KGAL, uglavnom aktivna u ulaganjima u nekretnine i infrastrukturne projekate.

Rekordna neto dobit

Kralj, koji se smatra jednim od bogatijih Slovenaca, posljednjih godinu dana krenuo je u novi posao, proizvodnju kavijara. S ruskim investitorima u Dolenjskoj će otvoriti postrojenje u kojem se očekuje godišnja proizvodnja od 50 tona kavijara.

Koliko je Kralj zaradio na Arexu još nije poznato. Ali za prodaju tvrtke odlučio se u trenutku kada je postigao izvanredne rezultate, objašnjava Siol.net.

 

16 milijuna

eura bio je Arexov prihod od prodaje 2016. godine

Prošle je godine Arex povećao obujam prodaje za više od trećinu, na više od 16 milijuna eura, što je najviše od 2007. godine.

Neto dobit dosegnula je rekordnih više od dva milijuna eura.

U tom uspjehu pomogla mu je i slovenska država. Prošle godine, od ministarstava obrane i unutarnjih poslova primio je više od dva milijuna eura, a u razdoblju od siječnja do studenoga ove godine oko 3,5 milijuna.

Godine 2014. Arex je započeo serijsku proizvodnja pištolja REX zero 1. S Ministarstvom obrane u studenom prošle godine potpisao je sporazum o testiranju novog pištolja kalibra 9 mm i automatskog oružja kalibra 7,62 mm, po NATO-voj metodologiji.

Najveće poslove s državom Arex je obavio u vrijeme prve vlade Janeza Janše. Od 2005. do 2008. godine s MORS-om je sklopio ugovore vrijedne 48 milijuna eura.

Osim automatskih pušaka F2000 isporučio je strojnice, pištolje, streljivo, rezervne dijelovive za pješadijsko oružje, komplete za razminiranje i drugo.

Pad na američkom tržištu

Slovenija i SAD potpisali su prošle godine sporazum koji slovenskim tvrtkama omogućuje sudjelovanje na javnim natječajima Ministarstva obrane SAD-a. To je dobro došlo Arexu, koji izvozi većinu proizvoda.

Ove godine imaju probleme na američkom civilnom tržištu jer ostvaruju više od 50-postotni pad potražnje.

Ipak, ostvaren je rast, budući da su pad u Americi nadomjestili povećanjem prodaje na domaćem tržištu, kao i većom realizacijom preostalim kupcima.

Prodajom streljiva Arex ostvaruje više od 40 posto prihoda, a više od 15 posto prodajom pištolja i pušaka.

Više od milijun eura prometa ostavaruju s kupcima iz Švicarske, SAD-a, Hrvatske, Belgije i Slovenije.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Što vam to dođe “PJEŠADIJSKO” – pa niste vi valjda JL ili SD?!

New Report

Close