Carinska unija zemalja Cefte – nerealna zamisao

Autor: Poslovni dnevnik , 02. rujan 2014. u 22:00
Carinska unija podrazumijeva zajedničku carinu

Ekonomisti ideju srpskog premijera drže neostvarivom.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, na nedavnoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu predložio je da zemlje regije, članice Cefte, postupno ukinu sve barijere slobodnom i ubrzanom protoku ljudi, robe i kapitala.

Ekonomist Goran Nikolić za Radio Slobodna Evropa kaže da je Vučićeva ideja dobra jer je i EU prije svega carinska unija, ali sumnja da je realna. "Carinska unija nije realna zato što bi ona podrazumijevala zajedničku carinu, a mnoge se zemlje ne bi htjele odreći tog dijela suvereniteta. Realno je da zona slobodne trgovine koja postoji u okviru ugovora Cefte bude unaprijeđena tako da necarinske barijere budu smanjene ili eliminirane. Zemlje regije prije će ući u EU nego što bi mogle dogovoriti carinsku uniju", kaže Nikolić, dodajući da bi od unije najveću korist imala Srbija.

"Bivša Jugoslavija gospodarski je komplementarno područje, pa postoje temelji za potpunije ekonomsko integriranje", kaže ekonomista Aleksandar Milojević, direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini. "Naši političari, međutim, moraju napustiti nacionalnu koncepciju i prihvatiti racionalnu, ekonomsku. Ako bi se to dogodilo, onda bi to bio pravac međusobnog ekonomskog povezivanja", kaže Milojević. 

Komentirajte prvi

New Report

Close