Burze pozdravile dolazak novog turskog sultana

Autor: Tomislav Pili , 18. travanj 2017. u 15:33
Predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio se simpatizerima u društvu supruge Emine/REUTERS

Istanbulska burza ojačala je u ponedjeljak gotovo jedan posto, a lira je prema dolaru skočila najviše u dva tjedna.

Financijskim tržištima po volji je prihvaćanje ustavnih promjena na referendumu u Turskoj koje će predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana preobličiti u de facto novoga sultana.

Nakon što je u nedjelju uvečer Erdogan proglasio pobjedu, u ponedjeljak su burze otvorile trgovanje "u zelenom" jer je prolaskom referenduma odbačena mogućnost prijevremenih izbora i novog vala političke neizvjesnosti. Indeks Istanbulske burze BIST 100 porastao je gotovo jedan posto, a značajno je ojačala i turska lira. Tečaj prema dolaru skočio je tri posto na 3,6371 lira što je najviša razina u posljednja dva tjedna. Inače, lira je tijekom ove godine prema američkoj valuti izgubila četiri posto vrijednosti, nakon što je samo u siječnju potonula 10 posto.

 

1,1 milijun

glasova dijeli pristaše i protivnike ustavnih promjena

Pred tisućama okupljenih simpatizera predsjednik Erdogan je kazao kako je 25 milijuna birača zaokružilo "za" na glasačkom listiću. To znači da je referendum prihvaćen s tijesnih 51,2 posto glasova. "Prvi puta u povijesti Republike mijenjamo politički sustav kroz civilnu politiku. Zato je to važno", kazao je Erdogan koji je već u ponedjeljak predsjedao sjednicom vlade. Pozvao je sve, uključujući turske saveznike, da poštuju rezultat referenduma.

No, analitičari ocjenjuju da će rezultat referenduma kratkoročno donijeti dodatnu unutarnju nestabilnost.

Naime, dio oporbe žalio se na nepravilnosti i traže ponovno prebrojavanje 60 posto listića s obzirom da je razlika u svega 1,1 milijun glasova. Protiv ustavnih promjena glasala su tri najveća turska grada, Istanbul, Ankara i Izmir te većinski kurdski jugoistok zemlje. Europska komisija pozvala je tursku vladu da postigne "najširi mogući nacionalni konsenzus". "S obzirom na tijesan rezultat referenduma i duboke implikacije ustavnih amandmana, pozivamo turske vlasti da u njihovoj provedbi postignu najširi mogući nacionalni konsenzus", priopćili su predsjednik EK Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te povjerenik za proširenje Johannes Hahn. 

Komentirajte prvi

New Report

Close