Budućnost nafte u okviru OIE-a

Autor: Vladimir Nišević , 22. veljača 2016. u 22:00
U doglednoj će budućnosti globalna potražnja za povoljnim i pouzdanim energentima i dalje rast/FOTOLIA

Industrija nafte i plina suočava se sa složenim i zahtjevnim okruženjem kojeg karakteriziraju, među ostalim, povijesno niske cijene roba, a budućnost je još nesigurnija.

Naftna i plinska poduzeća moraju proširiti svoj fokus na pitanja poput pada cijene nafte i preobilne opskrba ako žele uspješno podnijeti utjecaj sve većeg broja disruptivnih sila koje oblikuju taj sektor, navodi se u novom PwC-ovu izvješću pod naslovom "New Energy Futures". Nakon postignutog dogovora na konferenciji o klimatskim promjenama održanoj u prosincu u Parizu zamjena fosilnih goriva čišćim izvorima energije polako dobiva zamah, dok ostali čimbenici od niskih cijena nafte do geopolitičkih događaja i dalje potresaju industriju.

Autori izvješća ističu da taj sektor mora unatoč tim pritiscima odigrati ključnu, iako promjenjivu, ulogu u energetskoj tranziciji, kao i da postoje mogućnosti za sve koji se mogu prilagoditi tim promjenama. "Iako je iz razumljivih razloga na naslovnicama aktualna priča o niskim cijenama nafte, također je važno to nadići i razmisliti o tome koje sile oblikuju budućnost sektora. Današnjem stanju znatno je doprinijela opskrba glinenim škriljevcem iz SAD-a. S kojim se još disrputivnim elementima suočava sektor? U doglednoj će budućnosti globalna potražnja za povoljnim i pouzdanim energentima i dalje rasti, no stvorio se novi dugotrajniji kontekst kao posljedica globalnog prelaska na sustav s niskim emisijama ugljičnog dioksida.

Zamjena fosilnih goriva čišćim izvorima energije dobiva sve veći zamah, a naftna i plinska poduzeća moraju razmisliti o svojoj budućnosti u tom kontekstu. Uspješni su operatori bezbroj puta pokazali da su sposobni odgovoriti na izazove tako da se usredotoče na dugoročni pristup koji podrazumijeva inovacije, prilagodbu i mjerenje glavnih trendova uz istodobno utvrđivanje srednjoročnih i dugoročnih investicijskih planova. Uvjereni smo da mogu to ponoviti", rekao je Viren Doshi, iz PwC-a. Jan-Willem Velthuijsen, glavni ekonomist PwC-a, smatra da u Europi svaki scenarij izdvaja niz mogućih utjecaja na ponudu, potražnju i dinamiku tržišta. "Megatrendovi mijenjaju sektor, što će činiti poslovanje u budućnosti vrlo izazovnim.

Industrija nafte i plina suočava se sa složenim i zahtjevnim okruženjem kojeg karakteriziraju, među ostalim, povijesno niske cijene roba. Budućnost će vjerojatno biti još nesigurnija s obzirom na moguće disruptivne sile. Iako se u praksi nijedan od budućih scenarija ne može staviti u fiksan okvir, ovaj okvir omogućuje poduzećima da uzmu u obzir različite konkretne scenarije. Omogućuje im da ponovno ocijene svoju postojeću strategiju i planove s mogućim posljedicama za poslovni model, partnersku strategiju, resurse i tehničke kapacitete te druga područja", naglašava Velthuijsen. U izvješću se istražuje utjecaj tih četiriju budućih scenarija na lanac vrijednosti u industriji nafte i plina.

Navodi se da, iako se različiti elementi mogu ostvariti na različite načine u različitim regijama, za poduzeća će biti iznimno važno imati sljedeće: jasnu strategiju usklađenu s portfeljem, postupcima donošenja odluka i sposobnostima; sposobnost da budu poduzetna i otporna u razdobljima nesigurnosti; inovativan odgovor na disruptivne promjene uz upotrebu postojećih resursa te tehnologije, znanja i drugih sposobnosti; spremnost da formiraju saveze i surađuju sa svima u lancu vrijednosti te se više usredotoče na dobitke od učinkovitosti i smanjene emisije; te zaštita društvene dozvole da posluju zadržavajući povjerenje i podršku ulagača i šireg kruga dionika. Autori smatraju da, unatoč toj nesigurnosti koja bi se mogla nadviti nad budućnost tog sektora, jedno je sigurno – industrija nafte i plina uvijek se pokazala otpornom i inovativnom.

Disrupcija i ritam promjene

Okvir za pomoć
U izvješću "New Energy Futures" predložen je okvir koji bi mogao pomoći poduzećima da u sljedećih pet do petnaest godina uspješno posluju na sve složenijem i nestalnijem globalnom tržištu. U sklopu tog okvira ocjenjuju se četiri moguće projekcije budućnosti koje se razlikuju po količini disruptivnih elemenata i ritmu promjena: 

  1. Sektor nafte i plina razvija se u istom smjeru kao dosad uz mali broj državnih intervencija. Aktualna nestabilnost cijena i potražnja predstavljaju izazove za financiranje i pritom potiču veću suradnju među operatorima i pružateljima usluga kako bi se povećala učinkovitost i smanjili troškovi. Plin se pretvara u ključno gorivo prijelaznog razdoblja.
  2. Potražnja energetskih potrošača (kućanstava i gospodarskih potrošača) za čišćom energijom potiče prelazak na svijet s niskim emisijama ugljičnog dioksida, što dovodi do značajnih privatnih ulaganja u tehnologije s niskim emisijama ugljičnog dioksida. Veza između gospodarskog rasta i udjela utroška energije u BDP-u puca.
  3. Primjenom rješenja s konferencije COP21 kroz državne propise, poticaje i izravna ulaganja potaknut će se povećanje energetske učinkovitosti, širenje potražnje za obnovljivim izvorima energije i ubrzati razvoj disruptivnih tehnologija. To stavlja dodatni pritisak na proizvođače fosilnih goriva koji moraju pronaći nove načine rada.
  4. Ponuda se ograničava izravnim vladinim djelovanjem, npr. donošenjem propisa o emisiji ugljičnog dioksida ili uskraćivanjem licenci (npr. za istraživanje glinenog škriljevca, Arktika), ili geopolitičkim poremećajima koji također mogu znatno doprinijeti povećanoj povremenoj ili regionalnoj nestabilnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close