Broj nezaposlenih u Njemačkoj porastao za gotovo 300 tisuća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2013. u 14:59
Guliver/Thinkstock

U prvom ovogodišnjem mjesecu ukupan broj nezaposlenih porastao je u siječnju za 298 tisuća u odnosu na prosinac i bez posla je bilo ukupno 3,138 milijuna Nijemaca.

Broj nezaposlenih u Njemačkoj porastao je u siječnju za gotovo 300 tisuća, izvijestila je u četvrtak Savezna agencija za rad (BAA), objašnjavajući to povećanje uobičajenom, sezonski uvjetovanom smanjenom potražnjom za radnom snagom.

U prvom ovogodišnjem mjesecu ukupan broj nezaposlenih porastao je u siječnju za 298 tisuća u odnosu na prosinac i bez posla je bilo ukupno 3,138 milijuna Nijemaca. Odgovarajuća stopa nezaposlenosti porasla je na 7,4 posto, sa 6,8 posto koliko je iznosila u prosincu.

U agenciji pripisuju povećanje broja nezaposlenih isključivo sezonski uvjetovanim faktorima. Iako je njemačko gospodarstvo zahvatio vrtlog europske recesije, temeljno je stanje na tržištu rada dobro i ono općenito čvrsto reagira na teško gospodarsko okruženje, stoji u priopćenju BAA.

Ako se izuzmu sezonski uvjetovani faktori, broj nezaposlenih smanjio se za 16 tisuća u odnosu na prethodni mjesec, na 2,916 milijuna. Odgovarajuća stopa nezaposlenosti spustila se na 6,8 posto, sa 6,9 posto koliko je iznosila u prosincu.

Komentirajte prvi

New Report

Close