Brodari na dnu – najviše brodova u rezalištima od 1986.

Autor: Tomislav Pili , 23. veljača 2016. u 08:01
Na znatan pad svjetske trgovine ukazuje nikad niža razina Baltic Dry Indexa od svega 315 bodova/REUTERS

Samo prošloga tjedna u rezališta je prodano 16 brodova čime su kapaciteti smanjeni za 1,6 milijuna tona.

Svjetska trgovina, a time i brodarski sektor u tako su lošem stanju da više brodova odlazi u rezališta nego što ih izlazi iz brodogradilišta. Prema istraživanju analitičara Deutsche Bank, tijekom prošlog tjedna 16 brodova za rasute terete prodano je u staro željezo ukupnog kapaciteta 1,6 milijuna tona.

Istovremeno je u more porinuto devet novih brodova. Zbog većeg broja broodva koji su krenuli na svoju posljednju plovidbu ukupni globalni kapacitet smanjio se za milijun tona. Međutim, ako bi podatak od prošloga tjedna poslužio kao pokazatelj godišnjeg trenda, može se reći da se kapaciteti smanjuju po stopi od 11 posto što je gotovo dvostruko više od dosadašnjeg rekorda od 6,3 posto postavljenog prije točno 30 godina, prenosi Business Insider.

Razloga za zabrinutost u vezi stanja brodarskog sektora analitičari vide u mišljenju brodovlasnika koji ne očekuju tako skoro oporavak potražnje za brodskim kapacitetima. Baltic Dry Index (BDI), temeljni pokazatelj troškova prijevoza rasutog tereta – poput žita, ugljena ili željezne rudače – oslabio je od svog vrhunca sredinom 2010. za 85 posto. Trenutna mu je vrijednost 315 bodova. U studenom prošle godine zaronio je ispod razine od 500 bodova, po prvi puta u svojoj povijesti. Niska razina BDI-a tumači se kao pokazatelj usporavanja trgovine.
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Brodari na dnu – najviše brodova u rezalištima od 1986.

samo pilaj, reži…. a naša draga atpl plovi dalje

New Report

Close