Brnabić: Ne tražite od Srbije izbor između zapada i Rusije

Autor: Poslovni dnevnik , 20. studeni 2017. u 22:00
Ana Brnabić/Srđan Ilić/PIXSELL

Veze Srbije s Moskvom nisu prepreka njenoj kandidaturi za članstvo u EU, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u intervjuu za Financial Times da "od Srbije ne bi trebalo tražiti da bira između Zapada i Rusije". FT navodi kako je premijerka Brnabić "insistirala na tome da veze Srbije s Moskvom nisu prepreka njenoj kandidaturi za članstvo u EU".

Glavni cilj je EU 
U tekstu se dodaje da je "izborom stručnjaka za reforme Ane Brnabić u lipnju poslan signal da je Beograd ulazak u EU postavio kao najvažniji cilj", ali da "put Srbije ka EU ostaje maglovit zbog raznolikog nivoa napretka kada su u pitanju reforme, umora od proširenja u europskom bloku i skepticizma vezanog za političke, vojne i ekonomske veze Beograda s Rusijom".

U uvodu intervjua piše i da "europski političari optužuju Moskvu da potiče nemire u regiji i s oprezom gledaju na balansiranje Beograda između Istoka i Zapada", kao i da "SAD od Beograda traže da se jasno izjasni u vezi sa strateškim smjerom u kojem ide". Zato  je visoki američki diplomata upozorio Srbiju da "ne može sjediti istovremeno na dvije stolice'". Premijerka Brnabić u intervjuu je rekla da integracija u EU ostaje glavni vanjskopolitički cilj. "Nije fer tražiti od Srbije da bira i odlučuje se i ja smatram da to nije potrebno. Mi nismo ni proamerički ni proruski, već prosrpski orijentirani. Naš strateški fokus je na članstvu u EU i gdje god da odemo, s kime god da pričamo, mi to govorimo", rekla je Ana Brnabić.

Reforme samo na željeznici 
Inače, glavni ekonomist Fiskalnog savjeta Republike Srbije Danko Brčerević izjavio je kako je stanje javnih financija Srbije "još daleko od impresivnog" jer je javni dug od oko 65 posto BDP-a previsok, investicije države su nedovoljne, a proračuni lokalnih samouprava su neuredni. "Dio gradova i općina sustavno kasni u plaćanju svojih obaveza i ta kašnjenja su se u pojedinim lokalnim samoupravama toliko nagomilala da premašuju njihove godišnje budžete", kazao je Brčerević u intervjuu za Magazin Biznis.

Dodao je da ogromna sredstva iz proračuna lokalnih samouprava odlaze na subvencije za pokrivanje tih gubitaka umjesto da idu u investicije. "Srbija je na samom začelju među usporedivim europskim zemljama po pristupu pitkoj vodi, tretmanu otpada, prečišćavanju otpadnih voda, postotku djece upisane u predškolske ustanove i brojnim drugim pokazateljima, a to je cijena neuređenih budžeta lokalnih samouprava i lošeg poslovanja lokalnih javnih poduzeća", ističe Brčerević. Komentirajući sprovođenje trogodišnjeg programa Srbije s MMF-om, kaže da je reforma državne uprave vjerojatno bila njegova najslabija točka. Kako je istakao, da je fiskalna konsolidacija zavisila samo od reformi javnih poduzeća nikada ne bi uspjela, jer se prave reforme praktično sprovode samo na željeznici.

Fiskalni savjet Srbije

Protiv zabrane zapošljavanja 
Po ocjeni Fiskalnog savjeta, Vlada Srbije mora ukinuti zabranu zapošljavanja u javnom sektoru. "Prvobitno je bilo predviđeno da zabrana zapošljavanja traje svega godinu dana od uvođenja 2014. U tom razdoblju država je morala jasno odrediti gdje ima viškove, a gdje manjkove zaposlenih. Međutim, zabrana zapošljavanja na snazi je već četvrtu godinu. Njen produžetak u 2018. oslobađa dodatni fiskalni prostor za povećanje plaća od dva posto jer smanjuje broj zaposlenih za preko 10.000 godišnje, budući da ljudi odlaze u penziju", kazao je Danko Brčerević.

Komentirajte prvi

New Report

Close