Britanija sve nepoželjnija za posao među građanima EU

Autor: Sergej Novosel Vučković , 28. ožujak 2017. u 22:00
Od danas u primjeni Brexit, raspoloženje radne snage se mijenja/FOTOLIA

Petina manje zainteresiranih raditi na Otoku pokazuje i koliko će zemlja izgubiti u gospodarskom smislu.

Već mjesecima prije današnje objave pisma britanske premijerke Therese May, kojim će Europu i svijet obavijestiti o aktiviranju članka 50 Ugovora EU, čime nakon lanjskog referenduma tzv. Brexita kreće proces razdruživanja od Unije, radna snaga na kontinentu pokazuje što misli o Ujedinjenom Kraljevstu kao obećanoj zemlji.

Prema portalu Indeed, burzi rada s 200 milijuna korisnika mjesečno i ponudom poslova u 60 zemalja, u ožujku se 18% manje državljana iz 27 članica EU zanimalo za poslove na Otoku. Dok je lani krivulja interesa išla gore-dolje prateći i dinamiku tržišta, od 6. siječnja niz je padajući i doseže rekordno niskih 1,3%, što je udio onih koji ciljaju Britaniji u ukupnom broju svih tražitelja zaposlenja. Nakon najava da će velike tvrtke zatvoriti pogone ili dislocirati sjedišta, opadanje privlačnosti britanskih radnih mjesta prvi je konkretan znak koliko će 'hard' varijanta Brexita, koja podrazumijeva i potpuno napuštanje zajedničkoga tržišta, uzdrmati gospodarstvo. Ono je funkcioniralo i od uvoznih radnika svih profila, a koji više nisu voljni birati Britaniju.

"Ovaj pad interesa Europljana veći je nego lani neposredno nakon referenduma i činjenica je da će se uvjeti na britanskom tržištu rada pogoršavati kako će se odvijati postupak Brexita", naglašava Indeedov analitičar Mariano Mamertino. To se može svidjeti pobornicima Brexita, no šire gledano sve manji ulazak stranaca mogao bi i usporiti ekonomiju, u kojoj je, navodi državni statistički ured, čak 44,3% novih poslova popunjeno onima iz EU. Uglavnom je riječ o Grcima, Španjolcima i Poljacima, koji rade što domaći ne bi. Primjer je i lanac sendvičarni Pret A Manger,  u kojem je tek svaki peti kandidat za posao rođeni Britanac. Procjene govore i da će gospodarstvo godišnje zbog raskida veza s maticom EU gubiti 73 milijarde eura.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close