Britanija se sprema za nestašice hrane

Autor: Poslovni dnevnik , 27. veljača 2019. u 21:59
Mnoštvo tvrtki nije spremno za izlazak bez dogovora, utvrdila je vlada/REUTERS

Procjena brexita bez dogovora.

Britanska vlada objavila je svoju procjenu utjecaja brexita bez dogovora na poslovanje i trgovinu u kojoj je ocijenila da bi se "cijene neke hrane vjerojatno povećale" te kako bi carinske kontrole mogle tvrtke koštati i 13 milijardi funti godišnje.

U navedenom izvješću priopćeno je kako postoji "malo dokaza da se tvrtke ozbiljno pripremaju". Međutim, vlada je priopćila kako je poduzela "značajne mjere" kako bi se pripremila na 29. ožujka – dan mogućeg izlaska bez dogovora.

"Jedan od najvidljivijih načina na koji će Velika Britanija biti pogođena bit će kašnjenje prometa robe preko kanala i opskrba hranom, od čega 30 posto dolazi iz EU", navodi se u izvješću. Ističe se da to ne bi dovelo do pomanjkanja hrane u Britaniji.

Izravno će kašnjenjima preko kratkog kanalskog prijelaza biti izravno pogođeno manje od jednog na 10 prehrambenih artikala.

"U nedostatku drugih vladinih mjera, neke cijene hrane će vjerojatno rasti, a postoji i rizik da bi ponašanje potrošača moglo dovesti do nestašice pojedinih proizvoda u ovom scenariju", priopćili su.

Napomenuli su kako mnoge tvrtke, od veljače 2019. godine, u industriji opskrbe hranom nisu spremne na scenarij brexita bez dogovora. Ponovljena analiza pokazala je da bi u slučaju brexita bez dogovora britansko gospodarstvo moglo pasti između 6,3 i 9 posto u idućih 15 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close