Britancima zeleno svjetlo za eksploataciju plina u Prekmurju

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2018. u 22:00
Prije osam godina u Petišovcima otkrivene su rezerve od 11,7 mlrd. prostornih metara plina/Marijan Sušenj/PIXSELL

Cilj je plinom iz Prekmurja pokriti oko 10 posto ukupne potrošnje Slovenije, koja je 2016. iznosila 315 milijuna prostornih metara plina.

Lobiranje iz britanskog veleposlanstva i Britansko-slovenske gospodarske komore pomoglo je britanskoj kompaniji koja godinama nastoji dobiti dozvole za eksploataciju plina u Prekmurju.

Unatoč protivljenju okolnog stanovništva i sveprisutnim ekološkim trendovima, od Slovenije bi uskoro trebala dobiti zeleno svjetlo, javlja portal Siol.net.  "Napredak koji smo postigli u rujnu budi nam optimizam, vjerujem da ćemo za nekoliko tjedana dobiti dozvolu vezanu uz zaštitu okoliša", rekao je prije nekoliko dana ulagačima na Londonskoj burzi Colin Hutchinson, prvi čovjek britanske tvrtke Ascent Resources, koja ima pravo na 75 posto prihoda ostvarenog vađenjem plina na području Murske depresije u Petišovcima. Ascent Resources objavio ovog proljeća da traži novog strateškog partnera i novac za razvoj tog projekta.

Plin već prodaju Ini
U Petišovcima očekuju dvije dozvole. Prva se odnosi na crpljenje plina hidrauličnom stimulacijom manjeg opsega. To bi značajno povećalo kapacitet postojeće dvije bušotine ili bi produljilo njihov životni vijek. Britanci i slovenski partneri se nadaju se da će se dopustiti takva intervencija bez potrebe za ekološkom dozvolom. Druga je dozvola za uređaj za pročišćavanje sirovog prirodnog plina i izdvajanja nafte. 

 

75 posto

prihoda od slovenskog plina pripast će britanskoj kompaniji

"Za oba postupka očekujemo da će biti dovršena u najkraćem mogućem roku", rekli su iz tvrtke Geoenergo, koja je nositelj projekt u Petišovcima, a čiju su vlasnici Petrol i Nafta Lendava. Prije osam godina Britanci su otkrili goleme rezerva plina u više od tri kilometra dubokim bušotinama. Procjenjuje se da Petišovci i njegova okolica skrivaju čak 11,7 milijardi prostornih metara plina. Zato su povezali slovenski energetski divovi Petrol i Nafta Lendava koji su dobili koncesiju i pravo na izvođenje rudarskih operacija.

S druge strane je Ascent Resources koji bi trebao osigurati financijska sredstva za provedbu projekta. Njihov krajnji cilj je plinom iz Prekmurja osigurati djelomičnu samodostatnost Slovenije, ili pokriti oko deset posto ukupne potrošnje, koja je 2016. godine iznosila 315 milijuna prostornih metara plina. Proizvodnja plin u Petišovcima traje već desetljećima. Plinom se uglavnom opskrbljuje lokalna industrija, a od 2017. neobrađeni plin prodaje se hrvatskoj Ini, koja ga obrađuje u novoj rafineriji u Međimurju.

Strah od frackinga
Godine 2015. slovensko-britanski partneri već su bili dobili dozvolu za ugradnju postrojenja za pročišćavanje prirodnog plina. Međutim, uključili su se zaštitnici prirode iz organizacije Alpe Adria Green Slovenija koji su zahtijevali otkazivanje dozvole. Bojali su se korištenja kontroverzne tehnologiju hidrauličnog lomljenja (fracking) te da će doći će do katastrofalnih posljedica za okoliš.  Dozvola je tada otkazana jer je Agencija za okoliš postupak vodila po starim propisima, a ne po novoj direktivi o cjelovitom sprječavanju i kontroli onečišćenja. 

Tko su britanski ulagači?

Peter Hargreaves je veliki zagovornik Brexita
Najveći vlasnik Ascent Resourcesa je tvrtka za financijsko savjetovanje Hargreaves Lansdown. Njen osnivač je Peter Hargreaves, jedan od važnih donatora kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU (Brexit). Među značajnijim dioničarima su također najveće britanske banke i upućeniji investitori.

Komentirajte prvi

New Report

Close