Boljom nabavom u EU do ušteda od 275 mlrd. eura

Autor: Poslovni.hr , 27. veljača 2013. u 11:56
Branko Žibret, A.T. Kearney

Analiza tvrtke A.T. Kearney pokazuje da bi samo kratkoročnim potezima mogli nadomjestiti čitavi BDP manjak Europske unije koji iznosi 247 milijardi eura.

Iako se problem prevelike i neracionalne javne potrošnje u Hrvatskoj često doživljava kao interni problem, nova analiza globalnog tima stručnjaka za javni sektor, na čelu s Brankom Žibretom, partnerom i voditeljom tima za javni sektor za Europu, Bliski Istok i Afriku u globalnoj konzultantskoj kući A.T. Kearney, pokazala je da sličan problem muči čitavu Europsku uniju.

Naime, analiza A.T. Kearneyja pokazala je da bi optimizacijom nabave i poslovnih procesa države članice Europske unije mogle uštedjeti između 167 milijardi i 275 milijardi eura. To bi bio lijek za pokrivanje nesrazmjera između rasta javne potrošnje i slabog rasta BDP-a čime su članice EU posljednjih godina stvorile BDP manjak, odnosno razliku između prošlog i sadašnjeg udjela javne potrošnje u BDP-u koji se povećao za dva postotna boda, te razlika iznosi 247 milijardi eura. Taj manjak sada predstavlja ozbiljan problem za vlade članica EU koji moraju pronaći način za njegovo rješavanje, priopćeno je iz A. T. Kearnyja.

U razdoblju od 2006. do 2008. godine, potrošnja u 27 zemalja Europske unije rasla je 4,2 posto, dok je BDP rastao 3,2 posto. Za vrijeme financijske krize (od 2008. do 2011.) potrošnja je rasla 1,8 posto, dok je BDP rastao zanemarivih 0,5 posto. U usporedbi s drugim regijama, europska stopa javne potrošnje u odnosu na BDP devet postotnih bodova viša je nego ona najbližeg konkurenta (SAD-a), i više nego dvostruko viša od one najdaljeg konkurenta (Kina).

Nova analiza koju je napravio A.T. Kearney pokazuje da bi se BDP manjak od 247 milijardi eura u EU mogao neutralizirati provedbom kratkoročnih poteza na području optimizacije nabave i učinkovitosti poslovnih procesa. Kada bi vlade svake od 27 zemalja članica EU centralizirale nabavu u svojoj zemlji mogle bi se ostvariti uštede već od 85 milijardi do 152 milijarde eura. "Jaka središnja organizacija nabave od temeljne je važnosti za smanjenje posredne potrošnje. Važno je prepoznati da su veća pokrivenost i dublji prodor centralizirane nabave ključni za dovođenje javne potrošnje i BDP-a u ravnotežu", rekao je Branko Žibret iz A.T. Kearneya.

Imajući u vidu javnu potrošnju u EU koja je 2011. godine dosegla 6,2 bilijuna eura, tvrtka A.T. Kearney upozorava da vodstvo EU mora postići ravnotežu između održavanja europskog pristupa socijalnoj politici i stvaranju konkurentnog okružja. Sad je vrijeme za djelovanje u smjeru stvaranja održivog europskog javnog sektora. A.T. Kearney preporučuje vladama članica EU da iskoriste pogodnosti koje pruža optimiziran sustav nabave, da stvore neopterećen i fleksibilan javni sektor, bolje iskoriste zajedničke službe i istovremeno ciljaju pristup više orijentiran prema građanima, tako da potrebe građana stavljaju u fokus javnih politika.

"S obzirom da su sva rješenja tako očita, ključno je pitanje da li sadašnja generacija europskih vođa može nadići "vlastite sjene" i implementirati prave strategije kako bi poboljšali udio potrošnje u BDP-u. Kako bi se implementirale te strategije, bit će nužna zajednička suradnja za bolju budućnost na svim razinama; među vladama, sindikatima, tvrtkama i u cijelom društvu", dodao je Žibret.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close