BlackBerry se odlučio na radikalan zaokret koji nije iznenadio analitičare

Autor: Tomislav Pili , 01. listopad 2016. u 10:52
Foto: Reuters

BlackBerry je priopćio kako je postigao sporazum s neimenovanom indonezijskom kompanijom o proizvodnji i distribuciji brendiranih uređaja.

Kanadska kompanija BlackBerry odlučila je prestati proizvoditi svoje legendarne telefone što nije pretjerano iznenadilo analitičare s obzirom na pritisak konkurencije. BlackBerry je priopćio kako je postigao sporazum s neimenovanom indonezijskom kompanijom o proizvodnji i distribuciji brendiranih uređaja. Slične sporazume BlackBerry već ima s indijskim i kineskim tvrtkama.

 

400tisuća

mobitela prodao je BlackBerry u drugom kvartalu

Kanađani će se pak preorijentirati na softver, odnosno proizvodnju aplikacija za pametne telefone. Inače, softverski prihodi u posljednjem tromjesečju udvostručili su se u odnosu na godinu ranije na 156 milijuna dolara. Ukupni prihodi iznose 325 milijuna dolara. "Ja samo slušam što tržište poručuje", izjavio je izvršni direktor John Chen u razgovoru s novinarima, prenosi Bloomberg. "Morate evoluirati prema onome što je vaša snaga, a naša snaga je softver i računalna sigurnost", dodao je prvi čovjek BlackBerrya.

"Ovo je završetak njihova izlaska iz hardvera", komentirao je Collin Gillis, analitičar BGC Partnersa. Ako je suditi po reakciji burze, javnost je oduševljena ovom odlukom – dionica BlackBerrya skočila je u srijedu 7,4 posto što je najveći dnevni skok od prosinca. Ipak, kompanija nekada vrijedna 80 milijardi dolara sada vrijedi malo više od četiri milijarde dolara. BlackBerry mobiteli bili su preteča pametnih telefona, posebno omiljeni među poslovnjacima i političarima. Kada je 1999. predstavljen BlackBerry 850, nudio je pristup e-pošti i tipkovnicu. Međutim, kraj njegove ere označio je 2007. godine iPhone. U drugom kvartalu prodano je svega 400.000 BlackBerrya dok je Apple prodao 40 milijuna iPhonea.  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close