Bivši direktor Istrabenza mora u zatvor zbog gospodarskog kriminala

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2015. u 13:58
Arhivska fotografija: Matija Topolovec / Pixsell

Okružni sud u Ljubljani odbio je u utorak zahtjev nekad istaknutog političara Igora Bavčara.

Okružni sud u Ljubljani odbio je u utorak zahtjev nekad istaknutog političara Igora Bavčara da mu se zbog zdravstvenog stanja odgodi izdržavanje sedmogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog gospodarskog kriminala te mu uputio poziv da se javi u zatvor.

Bavčar je 90-ih godina prošlog stoljeća bio član više koalicijskih vlada. U vrijeme osamostaljenja Slovenije nalazio se na dužnosti ministra unutarnjih poslova i bio jedan od vodećih ljudi koji su izveli osamostaljenje države, a kasnije je bio i ministar za europske integracije u vladi Janeza Drnovšeka.

Nakon povlačenja iz politike sredinom 90-ih Bavčar je niz godina bio direktor holdinga Istrabenz u Kopru.

Sredinom prošle godine pravomoćno je proglašen krivim za pranje novca i zloporabu ovlasti, odnosno malverzacije prilikom preprodaje 7,3 posto dionice te tvrtke u dogovoru s nekadašnjim direktorom Pivovarne Laško (PL) Boškom Šrotom, u špekulaciji kojom je stvorena razlika u cijeni dionica od 24 milijuna eura.

Bavčaru je naložena i globa od 21 milijun eura zbog ilegalne transakcije koja se odvijala 2007. godine, a privatna imovina većim mu je dijelom blokirana.

Na istom je suđenju bio osuđen i Šrot, koji je dobio 5 godina i 10 mjeseci zatvora, a već se nalazi na izdržavanju kazne.

Komentirajte prvi

New Report

Close