BiH: Lažnim marketingom zaradili pet milijuna eura?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2014. u 16:03
Thinkstock

Devet osoba iz Bosne i Hercegovine, od kojih je sedam tijekom dana uhićeno, činile su organiziranu kriminalnu skupinu koja je na temelju fiktivnih ugovora izvlačila novac iz zemlje.

Devet osoba iz Bosne i Hercegovine, od kojih je sedam tijekom dana uhićeno, činile su organiziranu kriminalnu skupinu koja je na temelju fiktivnih ugovora izvlačila novac iz zemlje, a procjenjuje se kako su na taj način protuzakonito zaradili najmanje pet milijuna eura, izjavila je u srijedu u Sarajevu glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Kristina Jozić.

Ona je potvrdila kako je po nalogu državnog tužiteljstva, u okviru akcije pod nazivom "Gibraltar", već prijepodne uhićeno sedam osoba među kojima su predsjednik uprave telekom operatora HT Eronet iz Mostara Stipe Prlić i član uprave te tvrtke Zoran Bakula. Uhićena je i glavna i odgovorna urednica i direktorica marketinga TV Pink BiH Lajla Torlak, vlasnik sarajevske marketinške kuće S.V.R.S.A. Neven Kulenović te direktor "Mreže plus", koja objedinjava nekoliko manjih komercijalnih televizijskih kuća, Darko Aleksić.

Ejub Kučuk, direktor marketinške tvrtke "Mita" i Senad Zaimović, direktor marketinške kuće "Fabrika" također su na popisu osumnjičenih, no na putu su izvan zemlje a najavili su kako se vraćaju te kako će se sami predati policiji.

"Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne skupine na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura izvlačili novac posredstvom off shore kompanija u inozemstvu i stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet milijuna eura za navodni otkup TV prava i usluga koja najvećim dijelom nisu bila stvarno predmetom transakcije", kazala je Jozić.

Objasnila je kako je dio novca zadržan na računima off shore kompanija, dok je dio prebacivan na osobne račune osumnjičenih u inozemstvu i korišten za kupnju skupocjene imovine.

O navodnoj povezanosti nekih od uhićenih s protuzakonitim djelima ranije su pisali austrijski mediji nakon otkrića tajnih računa u jednoj banci u Grazu s kojima je povezivan čelnik HT Eroneta Stipe Prlić.

Mediji su nagađali kako se novac zarađen na sumnjivim marketinškim transakcijama "pere" preko jedne fiktivne tvrtke registrirane na Gibraltaru.

Agencija S.V.R.S.A. spominjana je pak kao monopolist u istraživanju gledanosti televizijskih programa. Sumnjičilo je se za "napuhavanje" rezultata mjerenja gledanosti čime su umjetno podizane cijene oglašavanja na televizijskim postajama.

Iako su iz Tužiteljstva BiH kazali kako za sada u interesu istrage ne mogu iznositi više detalja, tužiteljica Dragica Glušac koja vodi cijeli slučaj ipak je ustvrdila kako se raspolaže jakim dokazima protiv osumnjičenih nazvavši istragu "akcijom godine". "Ovdje se radi o akciji godine s jako ozbiljnim djelima i visokim iznosima", kazala je Glušac za portak Klix.

Komentirajte prvi

New Report

Close