BiH i Srbija u zajedničkom predstavništvu u Istanbulu

Autor: Poslovni dnevnik , 10. srpanj 2016. u 21:59
BiH tvrtke, poput Mittala iz Zenice suočene su s necarinskim barijerama pri izvozu u Srbiju

Dvije susjedne zemlje planiraju turističke projekte, među kojima je i biciklistička staza Beograd-Sarajevo-Dubrovnik.

Bosna i Hercegovina i Srbija otvorit će zajedničko predstavništvo u Istanbulu, najavio je potpredsjednik vlade Srbije Rasim Ljajić, nakon sastanka krajem prošlog tjedna u Sarajevu s Mirkom Šarovićem, zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Ministri su razgovarali i o tome kako će poboljšali ekonomsku suradnju dvije zemlje, ali i zajednički nastupiti na trećim tržištima, te je predloženo pokretanje nekoliko zajedničkih turističkih projekata.  "Ocjenjujemo da bi gopodarska suradnja dvije zemlje mogla biti još uspješnija. Sadašnji obujam robne razmjene od milijardu i 500 milijuna eura može biti veći i mislim da će ova godina biti rekordna u oba smjera. BiH je treće izvozno tržište za naše proizvode i robe, vrlo važan vanjskotrgovinski partner, ukupno na četvrtom mjestu posle Italije, Njemačke i Rusije", rekao je Ljajić.

U rujnu će se, kaže Ljajić, vjerojatno otvoriti zajedničko trgovinsko i turističko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu. "Otvara se mogućnost, prema sporazumu koji imamo s Turskom, da koristimo sva BiH predstavništva, njih oko 15 diljem svijeta, što je prilika za naše poduzetnike da uđu na nova tržišta. Predložili smo i neke zajedničke turističke projekte. U planu je biciklistička tura Beograd-Sarajevo-Dubrovnik. Želimo osmisliti projekt i prikupiti dokumentaciju da bi se natjecali za sredstva EU", dodao je Ljajić.

On je objasnio da postoji želja da se u BiH i Srbiju privuče što veći broj kineskih turista, kojih godišnje u svijetu imao oko 100 milijuna. "Razgovarali smo i o pitanju necarinskih barijera s kojima se suočavaju poduzetnici iz BiH u Srbiji, kao što je izvoz proizvoda Mittala iz Zenice i nova uredba vlade Srbije koje se odnosi na proizvode te kompanije", rekao je Šarović.  Tu su, naveo je Šarović, i problemi bosanskohercegovačkih tvrtki koje prerađuju bijelo meso prilikom izvoza u Srbiju, zbog neusklađenosti laboratorijskih nalaza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close