‘BiH blokira 30 mil. KM tešku investiciju zagrebačke Agroproteinke u Kaknju’

Autor: Poslovni dnevnik , 03. kolovoz 2016. u 21:59
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Država prozvana zbog tvornice za preradu nusproizvoda životinjskog podrijetla.

Državni aparat koči 30 milijuna maraka tešku investiciju hrvatske Agroproteinke, koja u Kaknju želi podići tvornicu za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić tijekom posjete tom gradu.  

"Realizacija ovakvih projekata jedan je od uvjeta pristupanja članstvu u EU. Investitorima ćemo pomoći kroz ubrzano usvajanje strategija i legislative i mislim da će u narednih nekoliko mjeseci biti stvoren kvalitetan pravni okvir za bržu realizaciju takvih investicija", istaknuo je Zvizdić. Direktor Agroproteinke, Ivica Grlić Radman, rekao je da "dinamiku razvoja objekta i završetka investicije regulira dinamika donošenja izmjena zakona o veterinarstvu na razini države.

Neophodno je donijeti paket zakona o hrani, poljoprivredi, o veterinarstvu koji je vitalan i u njemu su definirane naše djelatnosti".  U BiH još ne postoji niti jedna tvornica koja bi riješila problem zbrinjavanja animalnog otpada. Probleme sa zbrinjavanjem takvog otpada ima većina tvrtki koje se bave preradom mesa i kože. U toj se zemlji godišnje proizvede 1,3 milijuna tona otpada životinjskog podrijetla, od čega se reciklira 10 posto, dok je u Europi prosjek iznad 50 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close