Besplatni fakultet usred Silicijske doline

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 18. svibanj 2016. u 21:59
Xavier Niel/YouTube Screenshot

Francuski milijarder Xavier Niel otvara u SAD-u podružnicu IT sveučilišta.

Francuski telekomunikacijski milijarder Xavier Niel, koji je bogatstvo stekao na uvjerljivo nižim tarifama od ostalih francuskih operatera, najavio je otvaranje privatnog IT sveučilišta u Silicijskoj dolini potpuno besplatnog za studente.

U sveučilište jednostavnog naziva 42 koje bi vrata trebalo otvoriti u studenom i u sljedećih pet godina primiti čak 10.000 studenata, Niel planira investirati 100 milijuna dolara. Riječ o američkoj podružnici IT fakulteta koje je Niel 2013. osnovao u Parizu s ciljem pružanja prilike talentiranim programerima koji nemaju pristup vrlo skupom obrazovanju. Studiranje je u potpunosti besplatno, što je Nielov odgovor na preskupo obrazovanje koje istovremeno ne obrazuje kadar kakav je poslovnom svijetu potreban, a dio visoko talentiranih stručnjaka ostavlja sa strane.

Niel američkom obrazovnom sustavu najviše zamjera zajmove, a kojih se studenti ne mogu riješiti ni godinama nakon diplome, što ih onemogućava u ostvarenju američkog sna. Za upis na 42 neće biti presudni prijašnji rezultati u školovanju već se studenti upisuju temeljem rješavanja vrlo zahtjevnog prijemnog ispita čime se nastoje profilirati najdarovitiji računalni stručnjaci. Na sveučilištu nema ni profesora već studenti uče samostalno, što prema suvremenim pedagoškim tendencijama proizvodi više motivacije od tradicionalnog prisutpa obrazovanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close