Berlusconi i čelnik talijanske ljevice postigli dogovor o izbornoj reformi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2014. u 08:24
Reuters

I Berlusconi i Renzi su skloni i reformi gornjeg doma Senata kako ne bi samo podvostručavao rad donjeg Zastupničkog doma te izmjene strukture vlasti u talijanskim regijama i pokrajinama.

Silvio Berlusconi se vratio na političku scenu nakon osude za poreznu prijevaru postigavši dogovor s čelnikom najveće stranke lijevoga centra o izbornoj reformi koja bi mogla osigurati Italiji toliko potrebnu stabilnost.

No sporazum postignut u subotu navečer između 77-godišnjeg Berlusconija, još uvijek čelnika stranke desnoga centra Forza Italia koju je osnovao, i čelnika Demokratske stranke (PD) Mattea Renzija podijelila je vladajuću koaliciju.

Manje stranke u koaliciji premijera Enrica Lette, koji također pripada PD-u, razbjesnio je takav sporazum jer bi u novom izbornom sustavu riskirale iščeznuće.

Lijevo krilo PD-a optužuje Renzija (39) da je pomogao rehabilitaciju osuđenog kriminalca. Berlusconi niječe optužbe za prijevaru i žalio se na drugu osudu za plaćanje seksa s maloljetnom djevojkom.

Talijanski političari nastoje reformirati izborni sustav kako bi osigurali čvršće i trajnije vlade nakon što na proteklim izborima ni jedna stranka nije dobila dovoljno glasova za samostalno vladanje što je bacilo zemlju u političku slijepu ulicu prije formiranja široko postavljene koalicijske vlade.

Renzi i Berlusconi se zalažu za razmjerni sustav s velikim brojem malih izbornih jedinica koje biraju četiri ili pet zastupnika te za bonus za pobjednika od 15-20 posto mjesta. Stranke koje bi dobile ispod pet posto glasova ne bi ušle u parlament.

Nakon sastanka Renzi je rekao kako su on i Berlusconi suglasni o potrebi za izbornim zakonom koji "pogoduje upravljivosti i dvopolnom sustavu te uklanja mogućnost ucjena najmanjih stranaka".

Berlusconi je rekao kako će sporazum "učvrstiti najveće stranke i pojednostavniti politički sustav".

Letta je rekao kako sporazum ide u pravom smjeru prema izbornoj reformi koja uključuje dugi proces parlamentarnog prihvaćanja i ustavnih izmjena.

I Berlusconi i Renzi su skloni i reformi gornjeg doma Senata kako ne bi samo podvostručavao rad donjeg Zastupničkog doma te izmjene strukture vlasti u talijanskim regijama i pokrajinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close