BASF sprema ponudu za DuPont

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 07. ožujak 2016. u 22:01
Nijemci su već razgovarali s DuPontom, ali bez uspjeha/REUTERS

Iako odluka još nije donijeta, pretpostavlja se da BASF želi nadoknaditi propušteno iz vala konsolidacije unutar kemijske industrije.

Najveća kemijska kompanija na svijetu, njemački BASF, s bankama i savjetnicima radi na izradi ponude za DuPont, američkog proizvođača kemikalija, čime bi pokušao razvrgnuti već najavljeno spajanje DuPonta i Dow Chemicala. Iako je riječ o neslužbenim najavama, pretpostavlja se da BASF pokušava nadoknaditi propušteno iz nedavnih konsolidacija unutar kemijske industrije, kao i sanirati očekivani pad zarade od deset posto uslijed pada cijena nafte i plina koje opterećuje petrokemijsko poslovanje njemačke kompanije. 

Neuspješni razgovori
Dodatna pogodnost eventualnog spajanja s DuPontom bilo bi i obogaćivanje BASF-ova portfelja DuPontovim poljoprivrednim sjemenom. BASF ponudu još nije predao iako na njoj radi još od prošle godine, prenosi Bloomberg pozivajući se anonimne izvore upoznate sa situacijom. No, BASF je s DuPontom već pregovarao o ovoj temi.

Činjenica da su u prosincu prošle godine DuPont i Dow Chemical objavili dogovor o spajanju u kemijski div Dow DuPont, vrijedan 130 milijardi dolara, svjedoči da se razgovori između BASF-a i DuPonta nisu pokazali uspješnima. Izvršni direktor BASF-a Kurt Bock prošlog je mjeseca u intervjuu za Bloombergovu televiziju priznao da kompanija trenutno istražuje vlastitu tržišnu poziciju. "Pratimo kretanja na tržištu", rekao je Bock. "Osjećamo se ugodno s onim što imamo. U obzir treba uzimati i faktore poput tržišnih cijena te razmisliti radi li se o nečemu što će stvoriti vrijednost ili ne", poručio je Bock komentirajući promjene unutar globalne kemijske industrije.

BASF-ova loša matematika
S druge strane analitičari BASF-ovu potencijalnu ponudu za DuPont smatraju "lošom matematikom", a kao jedan od razloga takve ocjene navode iznos od 1,9 milijardi dolara u vidu naknade za otkazivanje spajanja koju bi DuPont trebao isplatiti Dowu ako dođe do propasti dogovora. BASF-u u prilog ne ide ni to da bi trebali platiti 30 posto premije na cijenu DuPontove dionice iz prosinca, čija je vrijednost nakon najave dogovora s Dow Chemicalom iznosila više od 74 dolara.

"DuPont ih je već jednom odbio, a svijet se u međuvremenu dramatično promijenio", komentirao je Jonas Oxgaard, njujorški analitičar pri agenciji Sanford C. Bernstein. Dodaje kako najava BASF-ove ponude djeluje "nerealno". Predstavnici BASF-a i DuPonta za sad odbijaju komentirati medijske napise.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close