Američki telekomunikacijski div razmišlja o akvizicijama u Europi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2013. u 15:48
Ilustracija / thinkstock

Velike telekomunikacijske kompanije poput AT&T-a mogle bi imati koristi od kupovine europskih konkurenata i ostvariti efekt ekonomije veličine…

 Američka telekomunikacijska grupa AT&T razmišlja o akvizicijama u Europi kako bi nadoknadila slab rast na matičnom tržištu, izvijestio je u četvrtak Wall Street Journal (WSJ). Čelnici američkog operatera razmišljaju o preuzimanju neke europske tvrtke, a neki pritom ukazuju na priliku za kupovinu operatera koji posluje na nekom od velikih europskih tržišta, poput onih u Velikoj Britaniji, Njemačkoj ili Nizozemskoj, navodi WSJ.

Kandidati su navodno nizozemski KPN i britanski Everything Everywhere, piše list. Na fragmentiranom europskom tržištu telekomunikacija dominiraju nacionalne kompanije koje u većini slučajeva upravljaju lokalnim mrežama i ubiru plodove efekta veličine nakon provedene konsolidacije. Eventualni sporazum o akviziciji mogao bi biti sklopljen prije kraja godine, piše WSJ.

Glasnogovornik AT&T-a u Europi nije želio komentirati pisanje američkog poslovnog lista, ukazujući na politiku kompanije da ne komentira glasine i spekulacije. U KPN-u također nisu željeli komentirati izvješće.

Velike telekomunikacijske kompanije poput AT&T-a mogle bi imati koristi od kupovine europskih konkurenata i ostvariti efekt ekonomije veličine nalik onome koji je strategijom širenja na međunarodnim tržištima postigao britanski Vodafone, ističe analitičar nizozemske banke Theodoor Gilissen Jos Versteeg.

"Carlos Slim vlasnik je gotovo 30 posto udjela i mislim da ga neće prodavati. On je dugoročan investitor. AT&T nema šanse za kupnju KPN-a", zaključuje Versteeg. "Možda bi mogli kupiti nešto od Telefonice. Zaista ne vjerujem da planiraju kupiti France Telecom ili Deutsche Telekom, oni su preveliki", dodaje.

Zadužena španjolska Telefonica u listopadu je odlučila prodati manjinski udio u njemačkoj podružnici Telefonica Deutschland kako bi smanjila razinu duga. Versteeg nije mogao procijeniti je li britanski Everything Everywhere (EE), u zajedničkom vlasništvu France Telecoma i Deutsche Telekoma, izgledna meta akvizicije.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close