Američki časnici varali na ispitima, pa ih suspendirali

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2014. u 08:16
Zeljko Matic/VLM/PIXSELL

Prije dva tjedna zračne snage Sjedinjenih Država privremeno su razriješile dužnosti 34 časnika u istoj bazi zbog optužbe da su razmjenjivali odgovore na mjesečnom ispitu znanja.

Američko zrakoplovstvo je u četvrtak izvijestilo da je privremeno razriješilo 92 časnika zadužena za lansiranje interkontinentalnih nuklearnih raketa u slučaju rata, zbog toga što su varali na ispitima.

"Kako istraga odmiče, možemo nabrojati ukupno 92 pripadnika vojske za koje je utvrđeno da su djelomično odgovorni" u ovom slučaju, rekla je tajnica za zrakoplovstvo Deborah Lee James.

"Ili su sudjelovali u prijevari ili su bili upoznati s njome i nisu ništa učinili" da je spriječe, rekla je na tiskovnoj konferenciji.

Prije dva tjedna zračne snage Sjedinjenih Država privremeno su razriješile dužnosti 34 časnika u istoj bazi zbog optužbe da su razmjenjivali odgovore na mjesečnom ispitu znanja. Istražitelji su došli do jednog vojnika koji je odgovore slao preko svog mobitela.

Časnici su bili stacionirani u Malmstromu, u Montani, u bazi u kojoj je službovalo 190 časnika koji su svi bili zaduženi za lansiranje interkontinentalnih raketa (ICBM) ako izbije rat.

Tajnica za zrakoplovstvo rekla je u povjerenju da je provela inspekciju u tri baze nuklearnih snaga i da je utvrdila "općenite probleme" moralne naravi među osobljem izloženom "stresu i strahu".

Afera je otkrivena u prigodi jedne druge istrage pokrenute protiv više časnika pod sumnjom da su posjedovali drogu. U tom slučaju su razotkrivena dvojica novaka, pa se tako broj kompromitiranih osoba popeo na 13, dodala je Lee James.

Zbog tih skandala obustavljena su sva promaknuća časnika nuklearnih snaga, rekao je za AFP jedan vojni dužnosnik.

"Sva se promaknuća preispituju", rekao je dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Komentirajte prvi

New Report

Close