Vlasnici Save u tajnosti pripremaju prodaju dionica kompanije

Autor: Biserka Ranogajec , 06. prosinac 2010. u 22:00

Natječaj tvrke koja se osim autoguma bavi turizmom i nekretninama trebao bi biti završen do kraja godine

U velikoj tajnosti posljednjih nekoliko dana uobličen je dioničarski sporazum za prodaju slovenske kompanije Save iz Kranja, navodi portal Dnevnik.si. Sporazum o prodaji navodno su prihvatiti vlasnici Save koji zajedno drže više od 50% kompanije, uključujući i najveće dioničare Kapitalsku družbu i Slovensku odškodninsku družbu.

Velika žurba
Prema pisanju portala sam postupak prodaje Save u svoje je ruke preuzela kompanija Finetol, odnosno u njezino ime predsjednik Uprave NFD Holdinga Stane Valant. Vlasnicima kompanije, koja je osim u proizvodnji automobilskih guma, prisutna i turizmu te se bavi nekretninama i financijama, žuri se sa prodajom i angažirali su savjetnike. Očekuje se da će natječaj za prodaju dionica biti objavljen do kraja godine. Glavni razlog prodaje Save isti je kao i u slučaju Abanke Vipa, koju prodaje navedena kompanija, a to su veliki dugovi najvećih vlasnika. Dnevnik. si tako piše da goleme dugove i sve veći pritisak od strane vjerovnika, bilježi NDF Holding, kompanija PSL Storitve, a poznati su problemi Merkura, vlasnika 6,73-posto Save. Inače pravne osobe najveći su dioničari Save, dok fizičke osobe imaju 14,69%. Od pravnih koji ukupno imaju 55,54% najveći su PSL storitve s udjelom od 9,33 i potom Merkur.

Nerealna vrijednost na burzi
U prvih devet mjeseci Sava je zabilježila gubitak od 62,2 milijuna eura uz ukupan prihod od 145,3 milijuna eura koji je ove godine čak veći 10%. Posljednjih dana na burzama je vladala neuobičajeno niska cijena savinih dionica, što je Uprava na čelu s predsjednikom Janezom Boharičem tumačila općim negativnim trendovima na financijskim tržištima. Uprava osim toga navodi da je vrijednost dionica po svim pokazateljima viša od trenutačne.Na interentskim stranicama oglasila se i korporacija i javnost obaviještava da ne zna za prodaju. Također u obavijesti save koja je upućena jučer na Ljubljansku burzu, stoji kako im nije poznati ugovor o prodaji većinskog dijela koji su dogovorili vlasnici. Drugim riječima Uprava Save ne poriče prodaju i slaže se sa svakom, kažu, odlukom koju donesu vlasnici i koju će oni poštivati. Međutim, demantiraju pisanje slovenskih medija da iza PSL Storitve, jednog od najvećih pojedinačnih dioničara od pravnih osoba, stoji bilo tko od njihovog višeg menadžmenta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Uvelikoj tajnosti, navodno, piše portal, mi ćitamo………….. kako to povezati gdje tu tajnost, jjesu ili nisu……..

New Report

Close