‘Violeta neće biti prodana niti ćemo preuzimati druge tvrtke’

Autor: Poslovni dnevnik , 14. prosinac 2016. u 22:00
Violeta ima tvornice u BiH i Hrvatskoj/T. Miletić/PIXSELL

Petar Ćorluka, vlasnik Violete, objašnjava da je zaposlio inženjere iz Indije jer u BiH nije bilo tradicije ni znanja.

U posljednjih deset godina uvijek smo poslovali s dobiti, svake godine ona iznosi oko 10 milijuna eura, a godišnji rast je 10 posto, rekao je za ljubljanski Dnevnik Petar Ćorluka, vlasnik i predsjednik Uprave tvornice higijenskog papira Violeta iz Gruda (BiH).

Ćorluka je objasnio kako Violeta ima distributere u Srbiji, Makedoniji, na Kosovu, u Crnoj Gori i Albaniji, a vlastite proizvodne objekte u BiH i Hrvatskoj.  Na pitanje vidi li slovensku Palomu (koju su kupili Slovaci) kao jaku konkurenciju, Ćorluka je rekao da samo potrošači mogu prosuđivati koji je proizvod bolji ili jeftiniji. "Možemo osigurati da naši proizvodi nisu gori od drugih, ali su drukčiji. Za neke kupce su bolji naši proizvodi, za druge Palomini", odgovorio je Ćorluka.

On je dodao da grupa Violeta nikada neće biti prodana niti će preuzimati druge tvrtke. "Mislim da za preuzimanje tvrtki nemamo dovoljno iskustva ni znanja. Nisam siguran da ćemo preuzeti neke kompanije. Znam raditi s ljudima koji su kod nas počeli karijeru. Nisam siguran da bih mogao pronaći zajednički jezik s ljudima koji su se formirali na drugim mjestima, na drukčiji način", kazao je Ćorluka. U Violeti rade osobe svih nacionalnosti, a prosječne plaće su oko 800 eura, što je više od BiH prosjeka koji iznosi oko 500 eura.

Ćorluka je objasnio i otkud ideja da zaposli indijske inženjere. "U Hercegovini, u Grudama, gdje smo prije više od desetljeća započeli s proizvodnjom, nije bilo ni tradicije ni znanja, a ni naše školstvo ne obrazuje odgovarajuće profile za rad u visokotehnološkoj proizvodnji. Stoga smo objavili međunarodni natječaj u potrazi za visokokvalificiranim inženjerima. Iz Indije se prijavilo više od 100 inženjera, razgovore s kandidatima obavili smo Skypeom i napravili odabir.

Da smo tražili inženjere iz Slovenije ili Austrije, u BiH sigurno nikoga ne bi zaposlili. Indijcima to je Europa i rad s nama za njih je vrlo zanimljiv", objasnio je Ćorluka. Članstvo BiH u EU bit će od velike pomoći, jer više neće biti nacionalnih granica i konačno ćemo postati dio jedinstvenog europskog tržišta, naveo je vlasnik Violete. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

ovo su najgore maramice koje mozete kupiti. ako jace puhnete, smrklji odlete do bosanske krupe

New Report

Close