Ukidaju se povlaštene cijene struje željezari i KAP-u

Autor: Milan Šćekić /VLM , 18. studeni 2012. u 21:59
Viša cijena struje ugrožava proizvodnju

Upitno poslovanje najvećih crnogorskih tvrtki.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) od prvoga siječnja sljedeće godine ukida povlastice na cijenu električne energije koje su desetljećima vrijedile za dvije najveće crnogorske tvrtke Kombinat aluminija Podgorica (KAP) i željezaru Nikšić.

Ta dva povlaštena i najveća potrošača struje ubuduće će plaćati koliko i ostali što će znatno otežati njihovo poslovanje. Upitan je čak opstanak podgoričkoga kombinata jer je struja najvažnija stavka u proizvodnji aluminija.Trenutna cijena magavata električne energije za građane u Crnoj Gori iznosi 81,3 eura. KAP je istu količinu struje dosad plaćao 49 eura i zbog povlaštene cijene mogao je poslovati rentabilno. Unatoč tome vlasnik KAP-a, Centralna europska aluminjska kompanija (CEAC) ruskog tajkuna Olega Deripaske, nagomilala je dugove prema EPCG na 55 milijuna eura, što je i bio povod za ukidanje povlastica.Uvođenje tržišnih cijena električne energije bit će pogubno za poslovanje KAP-a bez obzira tko će biti njegov budući vlasnik. Svjesni su toga i u turskom Toščeliku i njemačkom HGL-u, čiji predstavnici pregovaraju s crnogorskom vladom o kupnji KAP-a. Oni traže da u eventualnom budućem kupoprodajnom ugovoru bude jasno definirano pitanje cijena električne energije.Usporedba cijena električne energije pokazuju da kombinat aluminija u Mostaru ostvaruje rentabilnu proizvodnju i uz cijenu megavata struje od 55 eura, što je šest eura više nego što je KAP plaćao crnogorskoj Elektroprivredi. Veliko je pitanje hoće li EPCG budućem vlasniku KAP-a odobriti bilo kakve povlastice. Cinici pak kažu da bi zatvaranje najveće crnogorske kompanije uz sve štete donijelo i korist. Naime, eventualnim gašenjem proizvodnje u KAP-u Crnoj Gori bi ostalo toliko struje iz vlastitih izvora da bi od sadašnjeg uvoznika postala njezin znatni izvoznik.

Nikšić

Čeličana opet radi

Nakon tromjesečnog prekida i havarije na novoj peći u nikšićkoj željezari počela je proizvodnja u ključnom pogonu čeličani. Radi i pogon kovačnice, a potpaljivanjem nove peći, instalirane 2010. godine, aktiviran je i sustav za otprašivanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close