U Srbiji onemogućena privatizacija stadiona zajedno sa sportskim klubovima

Autor: Rato Petković,VLM , 03. travanj 2011. u 22:00

Niz sportskih objekata već su godinama cilj zainteresiranih poduzetnika koji bi otvarali trgovačke centre

Zakonom o sportu, koji je usvojio parlament Republike Srbije, zabranjena je privatizacija sportskih objekata od nacionalne važnosti. Riječ je o objektima koji osim nacionalne važnosti imaju i ulogu u otkrivanju, stvaranju, širenju i očuvanju sportskih vrijednosti. To se u prvom redu odnosi na poznati beogradski stadion Crvene zvezde koji je mnogim poduzetnicima, pri čemu se spominjalo i ulaganje ruskoga kapitala, bio višegodišnja meta i želja da na njegovu mjestu sagrade trgovački centar. Time su spriječeni pokušaji da se i drugi sportski objekti, poput Partizanova stadiona, nađu u privatnom vlasništvu. Prema odredbama tek usvojenog zakona postupak privatizacije u sportu ne može pokrenuti zainteresirani kupac, a iz procesa privatizacije isključeni su pojedinci koji imaju dionice u sportskim klubovima, stečenim na temelju profesionalnog rada u njima.

Suglasnost vlade
Postupak privatizacije može se pokrenuti inicijativom ministarstva nadležnog za to područje, uz prethodnu obvezujuću suglasnost vlade. U takvim se slučajevima privatizacija provodi prema postojećem Zakonu o privatizaciji. Zakon o sportu, koji je usvojen nakon višegodišnjega “kuhanja”, sadrži stroge kriterije kako bi se spriječilo da se privatizacijom sportskih klubova dobiju u vlasništvo i sportski objekti. Ministarstvo za sport, pri kojem je pripreman prijedlog zakona, bilo je neprekidno pod pritiskom zainteresiranih kupaca da se takva mogućnost dopusti, ali spriječena je u posljednjem trenutku, amandmanima zastupnika, usvojenim kad se zakon već našao u parlamentarnoj proceduri. Radi zaštite sportskih interesa i sprečavanja zloupotreba u tijeku privatizacije sportskih klubova i nakon nje, kako stoji u konačnoj verziji zakona, kupci ne mogu biti osobe koje su u bilo kakvoj vezi s klubom, a iz procesa privatizacije isključeni su i vlasnici kladionica.

Trgovina igračima
Svojedobno je u Upravi NK Crvena zvezda bio sin tajkuna Miroslava Miškovića, ali je izašao iz nje. Upućeni taj korak tumače kao znak da djelovanje iznutra nije “prečac” na putu prema vlasništvu kluba. Kako bi spriječili ulazak pojedinaca u klubove koji to čine radi naknadne trgovine s igračima, obavljanje stručnoga rada u sportskim organizacijama dopušteno je samo sportskim stručnjacima, a odgojno-obrazovni rad s djecom osobama koje imaju odgovarajuće obrazovanje u području tjelesnog odgoja i sporta.

Komentirajte prvi

New Report

Close