U NIS-u tvrde da njihova imovina u Hrvatskoj vrijedi 52 milijuna eura

Autor: Vladimir Harak , 16. prosinac 2009. u 22:00

Veći dio nekretnina, kojima je prije rata upravljao NIS, Hrvatska je već prodala privatnim osobama i kompanijama

Kao što se moglo i očekivati, prodaja Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom Gazpromnjeftu uvela je u priču o imovini srpskih kompanija u Hrvatskoj još jednog i to prilično neugodnog igrača. Riječ je o moćnom Gazpromu.

Ekskluzivne lokacije
Naime, za posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Moskvi i njegovim razgovorima s ruskim premijerom Vladimirom Putinom i predsjednikom Dmitrijem Medvjedovom razgovaralo se i o neriješenim imovinskim pitanjima. Gazpromnjeft smatra da je kupnjom 51 posto kapitala srpske naftne tvrtke došao u posjed nekretnina u Hrvatskoj. Riječ je o benzinskim crpkama, skladištima, odmaralištima, čak i dijelu Jadranskog naftovoda (Janaf). Hrvatska strana takve tvrdnje osporava, a predsjednik Mesić obećao je brzo očitovanje Hrvatske o tom pitanju. U NIS-u je odmah potvrđeno da tvrtka posjeduje urednu dokumentaciju o imovini u Hrvatskoj. Riječ je o dva odmarališta (Rovinj i Hvar), 25 benzinskih crpki, tri skladišta naftnih derivata, dvije prodavaonice i dva poslovna prostora. Procjene, koje su napravljene u NIS-u, govore da je računovodstvena vrijednost tih objekata oko pet milijardi dinara (52 milijuna eura), s tim da se stvarna tržišna vrijednost ne može utvrditi jer pravni status tih nekretnina još nije javno određen. Zato predstavnici rusko-srpske tvrtke namjeravaju aktivno surađivati s Radnom grupom srbijanske vlade koja je zadužena za realiziranje Sporazuma o sukcesiji između članica nekadašnje Jugoslavije.

Preuzeta imovina
Planiraju sudjelovati u pripremi sastanka radnih grupa Srbije i Hrvatske, koji je planiran za veljaču 2010. godine, a na kojem bi se razgovaralo i o spornoj imovini. U NIS-u smatraju da dodatni problem predstavlja status te imovine koji se bitno promijenio u odnosu na prije rata. Veći dio tih nekretnina više nije u vlasništvu hrvatske države, nego je prodan građanima i poduzećima. Najvećim dijelom benzinskim pumpama sada raspolažu Ina i tvrtka Osijek Petrol, kažu u sjedištu NIS-a u Novom Sadu.

O Janafu

Putin pomaže Gazpromu i Beogradu
Pod naslovom “Putin od Hrvatske traži imovinu NIS-a” beogradska Politika objavila je tekst o povratu imovine. U Politici se tvrdi da se, iako nikada nije javno objavljeno koliko je NIS uložio u Janaf, na osnovi podataka iz 2003. može utvrditi udjel od 33 posto. Na bazi zakupljenih kapaciteta tako bi NIS-u pripalo 55,9 posto Janafa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gdje se može pročitati koliko je RepublikaHrvatskauložila u HE Đerdap, koliko je INA imala objekata po Srbiji, koliko je novca RH uložila u izgradnju autoputa Beograd Niš, piše li netko u Politici o takvoj imovini da građani Srbije znaju u stvaranju koje imovine, koja se danas nalazi na teritoriju Republike Srbije, su sudjelovale građani i poduzeća iz Hrvatske (npr. vojnim objektima koji su posebna priča i vrijedna imovina).
Ilustracije radi: svi doprinosi za obavezna osiguranja vojnih osoba upraćivana su Beograd, zato što je ministarstvo obrane tamo imalo sjedište, a sredstva za mirovinu podmiruje svaka republika za svoje građane. Takvih primjera našlo bi se još.

New Report

Close