Tesco u svoje trgovine uvodi blagajne bez prodavača

Autor: Milan Lazarević , 12. kolovoz 2008. u 06:30

Samoposlužne blagajne bit će instalirane u zemljama srednje Europe

Blagajne u hipermarketu Tesco u praškom kvartu Skalka izgledaju čudno već na prvi pogled. Umjesto malih kasa imaju veliki zaslon, umjesto pegrada za novac nalazi se otvor za ubacivanje novčanica. A ono što je najvažnije – na blagajni nema trgovaca. Upravo u tom marketu britanski lanac Tesco, vodeći prodavač u češkoj trgovini na malo, počinje s testiranjem ne tehnologije – samoposlužne blagajne bi trebale omogućiti kupcima uštedu vremena prilikom kupovine.

Prema prvim rezultatima testa čini se da će se ta novina proširiti i na ostale hipermarkete Tesca u Češkoj, a vjerojatno i u druge zemlje, prije svega u srednjoj Europi u kojima taj britanski trgovinski lanac ima jake pozicije (Slovačka, Madžarska i Poljska) Oko tih blagajni okupljaju se mnogi kupci. “Kupac na ovaj način može kupiti i platiti sve“, ističe glasnogovornica Tesca Jana Matouškova. Informacije o robi s običnim kodovima preuzima kupac sa ručnim čitačem, a na kraju ga računalo poziva da robu premjesti u košaru u obliku kaveza. Tada se na zaslonu pojavljuje ukupan račun za kupljenu robu i kupac treba samo izabrati način plaćanja, gotovinski ili kreditnom karticom. Kod voća i povrća i slične robe koja se prodaje na komad ili po težini pa zato nema kod, kupac mora sam sa spiska izabrati odgovarajuúcu stavku i ukucati količinu. Kod roba sa sigurnosnim kodom kupac mora pozvati asistenta koji će mu pomoći dekodirati tu robu. Na primer, to važi kod odjeće. Ni kupovina alkohola prema rješenjima koja se testiraju ne može bez prodavača. Ukoliko kupac donese na kasu alkohol pojavit će se na zaslonu obavijest da će prodavač odmah doći da provjeri može li to kupit, to jest ima liviše od 18 godina. To znači da ni tee kase ne mogu bez osoblja. Predviđa se da će u svakodnevnom radu jedan prodavač opsluživati četiri kase. Taj način posluživanja kupaca bit će samo dopunski, alternativni način klasične naplate preko blagajni s prodavačima. No, ima mnogo kupaca kojima se ta novost uz sva njena ograničenja sviđa.

“Kupci očekuju uštedu u vremenu, ali i bolju kontrola nad onim što kupuju“, objašnjava glasnogovornica Tesca. Mnogima se, naravno, najviše ne sviđa to što moraju prilikokm plaćanja kreditnom karticom zvati prodavača. To se, međutim, neće moći u potpunosti izbjeći i primenjivat će se kod onih kartica kod kojih se pri transakciji traži potpis klijenta. Sustav mora uzeti u obzir i krađe. Krađe će se osim s kodova na skupljim proizvodima sprečavati i kontrolama težine. U svakoj stavci računa sadržana je ne samo cijena nego i težina proizvoda. Računalo tako može prosuditi odgovara li proizvod koji je kupac prebacio u košarcu po težini onome što je upisao u svoj račun. Ukoliko se to ne slaže, zaslon daje trepćući crveni signal i poziva osoblje. U Tescu tvrde da glavni razlog uvodjenja ove novine nije ušteda na radnim mjestima nego proširenje lepeze usluga i ubrzanje kupovine. U automotizaciji kupovina u svijetu je najdalje otišao američki maloprodajni lanac Wall-Mart u kojme RFID čipovi omogućuju sustavu da odmah pročita i zbroji cijene svih proizvoda koje kupac ima u kolicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close