Telekom Austria poslovao s gubitkom zbog računovodstvenog troška i otpisa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. kolovoz 2014. u 15:33
Reuters

Telekom Austria (TA) objavio je u srijedu da je u drugom tromjesečju poslovao s gubitkom zbog otpisa u Bugarskoj i neočekivanog računovodstvenog troška u segmentu fiksne telefonije na matičnom austrijskom tržištu.

Telekom Austria (TA) objavio je u srijedu da je u drugom tromjesečju poslovao s gubitkom zbog otpisa u Bugarskoj i neočekivanog računovodstvenog troška u segmentu fiksne telefonije na matičnom austrijskom tržištu.

Novi računovodstveni softver otkrio je previsoku procjenu prihoda po neispostavljenim računima u segmentu fiksne telefonije na austrijskom tržištu, što je rezultiralo jednokratnom prilagodbom prihoda u iznosu 48 milijuna eura i srezalo neto dobit za 28 milijuna eura, navode u TA.

Dodatno je kompanija u lipnju otpisala 400 milijuna eura u bugarskom ogranku.

Zbog te je dvije stavke austrijski telekomunikacijski operater zaključio drugo tromjesečje s neto gubitkom od 359 milijuna eura.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) smanjena je devet posto, na 299 milijuna eura. Prihodi su oslabili osam posto i iznosili su 963 milijuna eura.

U osvrtu na poslovanje u Hrvatskoj, u TA napominju da solidni rezultat u segmentu fiksne telefonije ne može amortizirati regulatorne rezove i posljedice žestoke konkurencije u segmentu mobilne telefonije. Najavljuju također da će frekvencijska naknada "opteretiti usporedivi EBITDA" u drugoj polovini 2014.

Kompanija je snizila smjernice za 2014. i sada očekuje 3,5-postotni pad prihoda. Dosada su očekivali 3-postotni pad. Kapitalna potrošnja trebala bi se kretati u rasponu od 650 do 700 milijuna eura, u odnosu na dosada prognoziranih 700 milijuna eura.

Prošlog je mjeseca Telekom Austriju preuzeo America Movil u vlasništvu meksičkog milijardera Carlosa Slima. Reuters napominje da Slim namjerava iskoristiti TA kao platformu za ekspanziju u srednjoj i istočnoj Europi.

Za sutra je TA najavila izvanrednu skupštinu dioničara, na čijem će dnevnom redu, između ostalog, biti dokapitalizacija u iznosu do milijardu eura, izvješćuje austrijska novinska agencija APA. Novac bi prema America Movileu trebao biti upotrijebljena za ekspanziju u istočnoj Europi, navodi APA.

Komentirajte prvi

New Report

Close