Skok prodavatelja na eBayu sa zaradom od milijun eura

Autor: Tomislav Pili , 12. srpanj 2017. u 14:14
Europljani izvoze preko eBaya u prosjeku u 20 država svijeta, Foto: DPA/PIXSELL

Internetski trgovac objavio podatke o rastu broja krupnih prodavatelja.

Prodaja na eBayu vrlo brzo može postati biznis doslovno vrijedan milijune, pokazuju posljednji podaci tog američkog internetskog trgovca. Kako prenosi Reuters, broj prodavatelja s prometom višim od milijun eura na ključnim je međunarodnim tržištima za tu kompaniju – Njemačkoj i Velikoj Britaniji – skočio za gotovo 50 posto u posljednje četiri godine.

Skok unatoč tečaju

Podaci eBaya objavljeni u utorak pokazuju da je u Njemačkoj prošle godine bilo 1095 prodavatelja koji su ostvarili promet viši od milijun eura. U odnosu na 2013. kada ih je bilo 731 radi se o povećanju od 49 posto. U Velikoj Britaniji kompanija je registrirala 663 prodavatelja s prihodima većima od milijun funti što je istovjetni postotni rast kao i u njemačkom slučaju. U Britaniji je 2013. bilo 443 prodavatelja s milijunskim prihodima. Još je bolji rezultat ostvaren u Italiji, trećem tržištu po važnosti, gdje je u promatranom razdoblju zabilježen rast od 55 posto na 93 prodavatelja.

 

30posto prihoda

eBaya donose samo Njemačka i Velika Britanija

Zanimljivo je da je ovako snažan rast na tri europska tržišta ostvaren unatoč tečajnim razlikama koje su značajno usporile rast eBaya izvan Amerike. Tečaj je bio uzrok i padu prihoda na njemačkom i britanskom tržištu koja i dalje donose trećinu ukupnih eBayovih prihoda koji su lani dosegli devet milijardi dolara.

Danas većinom novo

U strukturi prihoda SAD sudjeluje s 43 posto, odnosno 3,87 milijardi dolara i lani je to tržište raslo malo manje od sedam posto. Ostatak Europe i ostala međunarodna tržišta rasla su devet posto sudjelujući s 27 posto prihoda kompanije. EBay će izvješće za drugo tromjesečje objaviti 20. srpnja, a analitičari očekuju da će vidjeti rast neto prihoda za 3,6 posto na 2,31 milijardi dolara.

EBay spaja prodavatelje i kupce, a kada je osnovan prije 22 godine, prodavatelji su nudili rabljenu robu po sistemu aukcije. Danas je 80 posto robe potpuno novo, a većinom se prodaje po fiksnim cijenama, izvijestila je kompanija u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Kako je kazao Phuong Nguyen, eBayev stariji direktor za prodaju, prodavatelji na pet najvećih europskih tržišta – Njemačkoj, Britaniji, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj – u prosjeku izvoze robu u 20 država svijeta. Ostala važna tržišta za eBay uključuju Australiju, Južnu Koreju te, naravno, Kinu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close