‘Royal Mail prodan je prejeftino’

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2014. u 18:04
Dionica Royal Maila procijenjena je na 330 penija, sada iznosi 473 penija

Britanski porezni obveznici možda su izgubili oko milijardu funti preniskom procjenom vrijednosti poštanskog poduzeća.

Britanski porezni obveznici možda su izgubili oko milijardu funti preniskom procjenom vrijednosti poštanske kompanije Royal Mail uoči uvrštenja dionica u burzovnu kotaciju.

Vlada se bojala neuspjeha i postupala je temeljem lošeg savjeta prilikom uvrštenja u burzovnu kotaciju dionica Royal Maila, prenosi BBC zaključak odbora britanskog parlamenta za poslovni sektor, inovacije i obrazovanje. U oštrom intoniranom izvješću članovi odbora konstatirali su da je prilikom privatizacije 60 posto udjela u državnom poštanskom poduzeću u listopadu prošle godine utvrđena previše niska cijena dionica za potrebe uvrštenja u burzovnu kotaciju, a pogrešna je cijena određena i za njegovu imovinu.

Dionica Royal Maila procijenjena je na 330 penija da bi joj cijena naknadno poskočila i na 618 penija. Sada se njome trguje po 473 penija. Ministar za poslovni sektor Vince Cable tvrdi da "smo prodali (Royal Mail) po cijeni koja se smatrala najboljom mogućem u vrijeme prodaje". U njegovom ministarstvu tvrde da su porezni obveznici privatizacijom zaradili dvije milijarde funti. Predsjedatelj parlamentarnog odbora, zastupnik laburista Adrian Bailey prenosi pak uvjerenje odbora "da je zbog straha od neuspjeha i loših savjeta značajno podcijenjena potražnja za dionicama Royal Maila"

Vanjski savjetnik Lazard, te koordinatori UBS i Goldman Sachs "nisu prognozirali potražnju na višoj razini cijena i nisu dali odgovarajuće mišljenje kako bi osigurali maksimalan povrat na imovinu poreznih obveznika", zaključio je odbor. U odboru su također izrazili zabrinutost zbog ovlaštenih investitora koji su prije uvrštenja u kotaciju dobili značajne pakete Royal Mailovih dionica. Među njima su i vladini savjetnici za prodaju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close