Ribe koje polažu zlatna jaja

Autor: The New York Times , 17. srpanj 2011. u 22:00

Abu Dhabi se sprema na posao s kavijarom koji bi posramio i careve. U tom se emiratu već nalazi prvi bankomat za zlatne poluge i božićno drvce do te mjere optočeno draguljima da se našlo i u Guinessovoj knjizi rekorda, a sad su najavili i gradnju najvećeg zatvorenog pogona za proizvodnju kavijara.

Kad do 2015. godine postigne puni opseg proizvodnje, tvornica će proizvoditi čak 31 metričku tonu skupocjenih ribljih jajašaca, što je 25 posto više od trenutne svjetske proizvodnje.Royal Caviar Company smjestila se u prostor velik kao šest nogometnih igrališta u industrijskom području Musaffah u Abu Dhabiju, a u susjedstvu im se nalaze tvornice cementa, vozni park tvrtke koja se bavi iznajmljivanjem automobila te tvrtke koje se bave distribucijom robe. Međutim, unutra su uvjeti bolji nego u Kaspijskom moru u kojem se jesetre mrijeste.“U divljini jesetre možete naći tek četiri mjeseca u godini”, kaže Christoph Hartung, predsjednik izvršnog odbora United Food Technologies Group, njemačke tvrtke koja je tvornicu kavijara opremila potrebnom tehnologijom. “A ovdje”, dodaje, “ribama ljeto traje čitavu godinu”. Prostor u kojem vlada vječno ljeto izgleda poput laboratorija.U pogonu vrijednom 120 milijuna dolara nalazi se 80 bazena u tri veličine, u koje se ribe premještaju od punoglavaca do velikih, odraslih riba koje porastu i do tri metra. Od mriještenja do vađenja ikre ribe uživaju u smještaju od pet zvjezdica. Punoglavcima roboti dopremaju kozice, a većoj ribi suhu hranu. Voda u bazenima najmanje se dvadeset puta dnevno pročišćava kroz trostruke filtere. Računalni nadzorni sustav zaslužan je za održavanje temperature između 15 i 20 stupnjeva Celzijevih, ovisno o tome u kojoj se fazi životnog ciklusa riba nalazi. Ako išta pođe po zlu, u kontrolnoj sobi u Njemačkoj oglašava se alarm, a voditelji pogona u Abu Dhabiju odmah dobivaju obavijest putem SMS-a.“Ako nemate dobru ribu, ništa nećete od nje dobiti”, kaže Muhaned Abu Awad, voditelj proizvodnje u pogonu. “Ribu treba maziti.”

Ljubav Abu Dhabija prema kavijaru razvijala se usporedno s domaćim gospodarskim napretkom.Iako ovdje najviše kupuju Rusi i drugi Europljani koji žive u Abu Dhabiju, Emiraćani i drugi stanovnici Perzijskog zaljeva sve su više zainteresirani za ikru, koja po jednom gramu stoji čak 9 dolara. Royal Caviar smatra da im pogon u Perzijskom zaljevu daje stratešku prednost u zadovoljavanju sve veće potražnje novih bogataša s Dalekog istoka, naročito Kineza. Prema njihovim podacima, potražnja će s trenutnih 100 metričkih tona porasti na čak 360 metričkih tona godišnje.Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama 2006. godine ograničen je izvor pretjerano izlovljene divlje jesetre iz Kaspijskog mora, što je otvorilo prostor razvoju pogona za uzgoj jesetre, čak i u pustinji. “Kavijar se obično povezuje s bogatstvom”, kaže Pierre El Hakim, direktor marketinga Caviar Court, pogona za proizvodnju kavijara iz Saudijske Arabije. Vlasnik tvrtke Caviar Court šeik Abdallah Al Faris često je kupovao u Hakimovoj trgovini perzijskim sagovima u Libanonu, a dok bi pregovarali o cijenama sagova, uživali bi u kavijaru koji je Hakim donosio iz Irana.Zajednička ljubav prema ikri 2000. godine dovela je do otvaranja Caviar Courta u Dammamu, trećem saudijskom gradu po veličini, koji se nalazi na istočnoj obali Perzijskog zaljeva. Caviar Court prvu je ikru počeo prodavati 2007. godine, no zbog gospodarske krize koja je potom uslijedila poslovanje nisu širili, iako Hakim kaže da ponovno razmatraju planove o proširenju.Danas Caviar Court proizvodi oko 4,5 metričke tone ikre godišnje te izvozi većinom u Sjevernu Ameriku i Rusiju po cijeni od otprilike 2 dolara po gramu, ovisno o kvaliteti. “Kupuju kavijar da se prave važni”, kaže Hakim, “da na stol mogu staviti nešto otmjeno i skupocjeno”.

Angela Shah

Komentirajte prvi

New Report

Close