Rekordna tromjesečna dobit Sonya

Autor: Tomislav Pili , 01. kolovoz 2017. u 21:59
Dionica ove godine rasla 40%/REUTERS

Japanska korporacija zabilježila rezultat od 1,4 milijarde dolara.

Japanski proizvođač elektronike Sony u utorak je objavio rekordnu tromjesečnu dobit na krilima snažne prodaje fotosenozora.

U razdoblju između travnja i lipnja dobit je povećana 2,8 puta na 157,6 milijardi jena (1,4 milijarde dolara) čime je srušen prijašnji rekord iz 2007. godine kada je u prvom tromjesečju zabilježena dobit od 121,3 milijarde jena.

Ujedno su time i znatno nadmašena očekivanja analitičara koji su prognozirali dobit od 129,14 milijardi jena. Prema objašnjenju kompanije, skok dobiti dobrim je dijelom rezultat oporavka poslovanja s fotosenzorima koje se stabiliziralo nakon šteta iz lanjskog potresa. Divizija za poluvodiče, koja uključuje i proizvodnju fotosenzora, ostvarila je 55,4 milijarde jena dobiti što je preokret od lanjskog gubitka od 43,5 milijarde jena.

Rezultat za drugo tromjesečje ohrabrio je Sony u njegovoj prijašnjoj procjeni da će ovu poslovnu godinu završiti sa 500 milijardi jena dobiti. Iako je to manje od 562 milijarde jena koliko očekuje tržište, to bi bio najbolji rezultat u dva desetljeća. Dionica Sonya ove je godine porasla 40 posto na 9-godišnji maksimum. 

Komentirajte prvi

New Report

Close