Predan zahtjev za zabranu prodaje iPhonea

Autor: Tomislav Pili , 09. srpanj 2017. u 21:59
Foto: Reuters

Analitičari smatraju da Apple nema razloga za brigu u vezi zabrane prodaje.

Dok je ranije Apple tužio druge proizvođače zbog krađe i kopiranja patenata, sada se ta kompanija našla na “optuženičkoj klupi”. Američki proizvođač procesora Qualcomm ušao je u spor s najvrednijom kompanijom na svijetu u vezi šest patenata koje je Intel navodno neovlašteno kopirao, a Apple ugradio u iPhone i tablet iPad. Qualcom ne tvrdi da je Intel povrijedio patentna prava, već su ona prekršena načinom na koji Apple koristi te bežične komponente, a bez plaćanja naknade Qualcommu.

Stoga će kompanija zatražiti od američke Komisije za međunarodnu trgovinu (ITC) da na području SAD-a zabrani prodaju iPhonea i iPada koji imaju ugrađene sporne Intelove dijelove, prenosi Reuters. Prema navodima Qualcomma, radi se o patentima koji pomažu da uređaj radi bez znatnijeg trošenja baterije. Iz Applea odgovaraju kako Qualcomm nepošteno zarađuje na zastarjelim bežičnim komponentama koje imaju malo veze s Appleovim inovacijama. Intel je odbio komentirati cijeli slučaj.

Međutim, analitičari smatraju da Apple nema razloga za brigu u vezi zabrane prodaje. ITC-u u pravilu treba najmanje 16 mjeseci da provede istragu i donese odluku u ovakvim slučajevima. Stoga zahtjev Qualcomma neće ugroziti dolazak na tržište novog iPhonea koji se očekuje krajem godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close