Poznati trgovac odjećom ostvario prvi rast dobiti nakon dvije godine

Autor: Tomislav Pili , 03. listopad 2019. u 10:07
Foto: Getty Images

Rast dobiti ostvaren je zahvaljujući ubrzanju rasta prodaje uslijed snažne potražnje za ljetnom kolekcijom te povećanja tržišnog udjela.

Švedski trgovac odjećom H&M objavio je prvi rast kvartalne dobiti prije oporezivanja nakon dvije godine. U razdoblju od lipnja do kolovoza bruto dobit dosegla je 5 milijardi kruna (507 milijuna dolara) što je nadmašilo očekivanja analitičara koji su, prema podacima Refinitiva, prognozirali 4,93 milijardi kruna.

U istom lanjskom razdoblju H&M-ova dobit je iznosila 4,01 milijardu kruna. Rast dobiti ostvaren je zahvaljujući ubrzanju rasta prodaje uslijed snažne potražnje za ljetnom kolekcijom te povećanja tržišnog udjela. Operativna marža porasla je sa 7,1 posto na 8 posto. Pozitivan trend nastavio se i u rujnu, prvom mjesecu H&M-ova četvrtog tromjesečja, s rastom prodaje od 8 posto u lokalnoj valuti.

Poboljšanje u poslovanju kompanije prepoznaju i investitori na burzi. Od 2018. kada je cijena dionica H&M-a dosegla najnižu razinu u 13 godina, vrijednost je skočila 58 posto, a samo tijekom ove godine skočila je 46 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jedan od rijetkih u tekstilnoj branši koji ostvaruje profit. H&M treba pohvaliti, podržati i zaželjeti im nastavak uspješnog poslovanja.

New Report

Close