Ponude za slovensko Žito predali Franck i Podravka

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL, Lidija Kiseljak/VL , 06. studeni 2014. u 11:18
Dubravko Artuković, Uprava Francka

Ni Franck ni Podravka ne žele o detaljima, Mlinar nije zainteresiran, kao ni Granolio.

Za većinski udjel u ljubljanskom Žitu neobvezujuće ponude predale su i hrvatske tvrtke Franck i Podravka, potvrdili su nam iz obiju kompanija.

Spekulira se da u Francku nisu zainteresirani za samostalno preuzimanje jer je Žito jedan od najvećih prehrambenih proizvođača u regiji i ima preširok portfelj proizvoda, od pekarskih i konditorskih, do čajeva, tjestenine, začina. U taj bi posao prema pisanju slovenskih medija Franck ušao u konzorciju s Mlinarom, Čakovečkim mlinovima, Kanditom, a spominje se i Granolio. No, u Francku su oprezni s izjavama. Zainteresirani jesu i sudjeluju u ponudama, poručili su, no do okončanja procesa ne žele govoriti o detaljima.

Mlinar, međutim, nije zainteresiran, kao ni Granolio, koji je za Žito iskazao interes prije nekoliko godina, dok iz izvora bliskih Upravi Podravke doznajemo da koprivnička kompanija zasad planira samostalni ulazak u Žito, bude li izabrana za najboljeg ponuđača. Nije isključeno, dodaje naš izvor, da uđu i s nekim od partnera. No, proces je još u preliminarnoj fazi te ni oni nisu konkretniji.

Ne preostaje ništa drugo nego čekati otvaranje ponuda, nakon čega će Slovenski državni holding (SDH) i još šest fondova udruženih u prodajnom konzorciju odlučiti koga će od ponuđača pozvati na dubinsko snimanje i predaju obvezujućih ponuda za 51,55% dionica tvrtke trenutačne vrijednosti oko 46,2 mil. eura. Spominje se da je za Žito zainteresirana i češka Agrofert grupa, koja godišnje ostvaruje prihod od čak 8,7 milijardi eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close