Pipistrel i Honeywell zajedno razvijaju VTOL letjelice

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2019. u 22:00
Pipistrelov koncept buduće električne letjelice koja neće trebati pistu za uzlijetanje i slijetanje, Foto: PD

Slovenski proizvođač ultralakih zrakoplova lani je izabran za partnera Uberu u projektu urbane električne mobilnosti.

Slovenski proizvođač ultralakih zrakoplova Pipistrel potpisao je memorandum o suradnji s američkom kompanijom Honeywell, kojim se predviđa integracija Honeywellove navigacije i povezivanja sustava za kontrolu leta, koji bi unaprijedili buduću proizvodnju letjelica s okomitim uzlijetanjem i slijetanjem (VTOL), javlja zrakoplovni portal Tango Six.

Ivo Boscarol, osnivač i suvlasnik Pipistrela, kaže da je to početak dugoročnog odnosa između dvije kompanije u području urbane vertikalne mobilnosti.

“U planu je da kompanije zajednički rade na integraciji Honeywellovih navigacijskih sustava, sustava za kontolu letenja, kao i drugih korisnih proizvoda i usluga u Pipistrelovu VTOL letjelicu zbog osiguranja njene potpuno samostalne operativnosti u budućnosti.

Stručnost Honeywella u integriranim sustavima za kontrolu zrakoplova i kontrolu leta, integraciji sustava, certifikaciji i proizvodnji, u kombinaciji s našim sposobnostima u projektiranju i razvoju naprednih lakih zrakoplova čini nas savršenim za suradnju kako bi se unaprijedilo tržište u području urbane vertikalne mobilnosti”, objasnio je Boscarol.

Prema riječima Carla Esposita, direktora Honeywellove divizije posvećene elektronici, tržište zračne mobilnosti je promjenljiv prostor, a Honeywell je pozicioniran kako bi podržao njegov rast.

Pipistrel je lani izabran za jednog od Uberovih razvojnih partnera za razvoj tehnologije za električne letjelice s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem.

Slovenski proizvođač zrakoplova u svibnju prošle godine predstavio je svoj eVTOL (electric Vertical Take off and Landing) koncept na drugoj konferenciji Uber Elevate Summit posvećenoj inicijativama američke kompanije za razvoj letjelica koje će biti korištene za masovni urbani promet. Pipistrelova letjelica koristi jedinstvena tehnološka rješenja, a razvijat će se obitelj letjelica za dva do šest putnika.

Predstavljanju je prethodilo potpisivanje memoranduma o suradnji između Ubera i Pipistrela, koji se odnosi na masovnu proizvodnju električnih letjelica s okomitim polijetanjem i slijetanjem kako bi se ispunili zahtjevi za siguran i pouzdan prijevoz.

Slovenski proizvođač iz Ajdovščine do sada je proizveo više od 1500 zrakoplova.

Komentirajte prvi

New Report

Close