Oni koji prodaju Mercator neka još jednom promisle

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

"Akteri u tom postupku morali bi još jednom razmisliti o dugoročnim učincima svojih odluka, stavljajući na stranu svoje kratkoročne koristi", rekao je Lukšič na konferenciji za novinare na kojoj je komentirao aktualna politička pitanja.

Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič u srijedu je doveo u pitanje širu opravdanost odluke većinskih vlasnika Mercatora da prodaju svoje udjele u najvećem slovenskom trgovačkom lancu pozvavši ih da još jednom promisle o toj odluci.

"Akteri u tom postupku morali bi još jednom razmisliti o dugoročnim učincima svojih odluka, stavljajući na stranu svoje kratkoročne koristi", rekao je Lukšič na konferenciji za novinare na kojoj je komentirao aktualna politička pitanja.

"Naša je stranka za transparentnost i uvažavanje društvene dimenzije kod donošenja odluka, a posebno kad se radi o mešetarenju u slučaju Mercator", rekao je Lukšič.

On je dodao da primjer prodaje Mercatora jasno pokazuje kako u Sloveniji ne postoji dovoljna politička volja da se iskaže zajednički društveni interes na kojemu će njegova stranka inzistirati i kod donošenja stretegije upravljanja i privatizacije državnih poduzeća koja je u izradi, a mora biti završena do travnja.

"Slovenija bi morala oblikovati zajedničku svijest o tome što je naš interes i to jasno izraziti", rekao je Lukšič, dodavši da to sada nije slučaj pa na vladajuće stranke djeluju različiti lobiji koji u privatizaciji imaju partikularne interese.

Lukšićevi Socijalni demokrati (SD) javno se opredjeljuju kao stranka u vladi koja je najsuzdržanija prema privatizaciji i proklamiranoj prodaji državnih tvrtki.

Koncern Agrokor je u lipnju prošle godine s većinskim vlasnicima 53,34 posto dionica Mercatora sklopio kupoprodajni ugovor koji bi trebao biti realiziran do kraja ožujka. Prema medijskim vijestima, Agrokor i banke vjerovnice Mercatora nedavno su se uskladili oko dokapitalizacije Mercatora i restrukturiranja njegovih dugova bankama nakon preuzimanja, a ugovor o tome morao bi biti potpisan do kraja ovog tjedna. Ugovor o restrukturiranju Mercatorovih dugova preduvjet je za realizaciju lani sklopljenog kupoprodajnog ugovora Agrokora i konzorcija većinskih vlasnika u kojemu dominiraju banke i Pivovarna Laško (PL).

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve