Od planiranih devet kompanija Federacija BiH prodala samo Unis

Autor: Milan Šutalo , 29. srpanj 2010. u 22:00

Nije realizirana ni prodaja 67 posto udjela u Hidrogradnji, Šipad Export-Importu i KTK Visoko kao ni 51 posto kapitala Energoinvesta

Upravno vijeće Agencije za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine prihvatilo je izvješće o provedenoj privatizaciji državnog kapitala u prvih šest mjeseci ove godine. Rezultati su porazni. Od 9 kompanija, koje je vlada Federacije planirala prodati ove godine, prodane su samo državne dionice u sarajevskoj tvrtki Unis putem Sarajevske burze za 1,2 milijuna maraka (600.000 eura).

Otezanje države
Većina kompanija koje je Vlada planirala prodati su gubitaši, pa ne čudi što u tome nije uspjela, no čudno je kako vlasti ovog entiteta nisu realizirali ni prodaju udjela u Bosnalijeku, jednoj od najprofitabilnijih kompanija.Vladin udio od 19,3 posto u ovoj sarajevskoj tvrtki trebala je kupiti američka korporacija Alvogen Group. Vladin udjel u Bosnalijeku ponuđen je na Sarajevskoj burzi za 33 milijuna KM, no Amerikanci su odbili dati nalog za kupnju, jer su, navodno, s vladinim dužnosnicima ranije dogovorili nižu cijenu, pa je posao propao. Propala je i prodaja 88 posto udjela u mostarskom Aluminiju za koji je konzorcij Glencore-Feal-Dalekovod ponudio 300 milijuna eura, od čega polovicu u gotovini, a polovicu u ulaganju u kompaniju. No, vlada je otezala s potpisivanjem kupoprodajnog ugovora s najpovoljnijim ponuđačem, koji je, u međuvremenu, odustao od ponude zbog krize, uzrokovane globalnom recesijom u koju je zapala i mostarska kompanija.Nije prodano ni 67 posto kapitala Tvornice duhana Mostar. TDM je prošle godine bio prodan bugarskoj kompaniji Pazardzik, no dan nakon prodaje Porezna uprava je mostarskoj tvornici blokirala račun tražeči da novi vlasnik podmiri porezni dug, što je on odbio. Ponovni pokušaj prodaje ove godine je propao jer se na natječaj javila samo jedna kompanija, njemački Beauty Case, ponudivši za 67 posto državnoga kapitala u Tvornici duhana Mostar skromnih 5000 eura, što su u Agenciji za privatizaciji ocijenili nezadovoljavajućom ponudom.

Ne ide ni Energoinvest
U prvom polugodištu nije realizirana ni prodaja 67 posto udjela u Hidrogradnji, Šipad Export-Importu i KTK Visoko. Također, nije prodano ni 51 posto kapitala Energoinvesta i Remontnog zavoda Travnik.Inače, od osam tvrtki koje čeka privatizacija ove godine, samo jedna nema akumulirani gubitak. To je Bosnalijek, čija je dobit 8,8 milijuna maraka. Akumulirani gubitak KTK je 58,8 milijuna KM, a TDM-a 9,5 milijuna KM. Energoinvest ima akumulirani gubitak 25,4 milijuna KM, Aluminij Mostar 14,1 milijun KM, a sarajevska Hidrogradnje milijun KM.

Komentirajte prvi

New Report

Close