Obitelj Agnelli izdvaja svoj kamionski ‘dragulj’, Iveco

Autor: Tomislav Pili , 01. rujan 2019. u 22:01
Najveći dioničar CNH Industriala je holding Exor koji kontrolira još i Fiat Chrysler te Ferrari, Foto: REUTERS

Kompanija CNH Industrial namjerava presložiti proizvodni portfelj.

Obitelj Agnelli koja je stvorila Fiatovo carstvo namjerava odbaciti svoj krunski dragulj u segmentu teretnih vozila – marku kamiona Iveco. Kako navode Bloomberg i Reuters pozivajući se na upućene izvore, talijansko-američki proizvođač kamiona CNH Industrial razmatra moguće izdvajanje Iveca kao dijela šireg restrukturiranja kompanije.

Najizgledniji scenarij

Izvori ističu kako je izdvajanje Iveca najizgledniji scenarij restrukturiranja, ali dodaju i da mnoštvo detalja takve transakcije tek treba biti definirano. Mediji navode kako bi plan restrukturiranja trebao biti objavljen na prezentaciji investitorima koja će se održati sutra u New Yorku. Vodeći dioničar CNH Industriala je Exor, holding kompanija u vlasništvu Agnellija, čuvene obitelji talijanskih industrijalaca. Exor također kontrolira i proizvođače automobila Fiat Chrysler te Ferrari. Međutim, većinu zarade grupacija ostvaruje od proizvodnje poljoprivrednih strojeva, Iveco kamiona te građevinske mehanizacije.

S obzirom na udjel prihoda koji donosi, Iveco je već duže vremena kandidat za izdvajanje kojeg bi se moglo dobro unovčiti. Naime, CNH-ov segment teretnih vozila sudjeluje s ukupno 38 posto u ukupnoj prodaji kompanije u drugom tromjesečju, a sa stotinu milijuna dolara dobiti prije kamata i oporezivanja pridonosi s 19 posto ukupnoj dobiti kompanije iz industrijskih aktivnosti.

Nešto niža marža

No, marža Iveca nešto je niža, 3,5 posto u odnosu na 7,5 posto koliko ostvaruje kompanija. Glavni izvršni direktor Hubertus Muhlhauser koji je kormilo CNH Industriala preuzeo prošle godine kazao je ranije ove godine kako je Iveco jezgra kompanije, ali i dodao kako se radi na izradi šireg strateškog pregleda grupacije.

Time je ostao na pravcu razmišljanja svoga prethodnika koji je bio otvoren prema ideji izdvajanja određenih poslovanja. Po objavi vijesti da kompanija možda izdvoji Iveco dionice su na Milanskoj burzi krajem prošloga tjedna uzletjele više od pet posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close