Novčanice od 500 eura potiču crnu ekonomiju

Autor: Poslovni.hr , 21. travanj 2010. u 22:00

Kriminal Bloomberg piše kako mafijaši, teroristi i utajivači poreza preferiraju novčanice visoke denominacije jer tako mogu prenositi velike količine novca u gotovini

Mafija, teroristi i utajivači poreza na stranu sklanjaju novčanice od 500 eura jer ih je lako skriti i prenositi, objavila je Bank of Italy u svom izvještaju.

Čak šest milijuna eura stane u neseser, dok se 10 milijuna eura može jednostavno skloniti u sef, objavila je talijanska središnja banka u svojoj internoj studiji koje se dokopao Bloomberg. “Velika rasprostranjenost novčanica od 500 eura predstavlja veliku zabrinutost po pitanju borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma”, navodi se u izvještaju obavještajnog financijskog odjela Bank of Italy iz lipnja 2009. godine. “Gotovina je idealno sredstvo za nezakonito plaćanje i prijenos financijskih sredstava”, a “novčanica velike vrijednosti pojednostavljuje logističko upravljanje velikim količinama novca”, navodi se u studiji. Ovaj izvještaj mogao bi potaknuti rasprave među pravosudnim dužnosnicima oko pitanja upravljanja s novčanicom od 500 eura, drugom po vrijednosti novčanicom među valutama kojima se u svijetu najčešće trguje. Europska središnja banka 2005. godine je preispitala denominaciju svojih novčanica te je objavljeno kako nema planova o njihovoj izmjeni, kazao je glasnogovornik ECB-a. Ipak, izvještaj Bank of Italy mogao bi po pitanju zadržavanja novčanice od 500 eura mogao nagovijestiti rascjep unutar ECB-a na sljedećem preispitivanju denominacije novčanica. Opasnosti vezane uz korištenje novčanice od 500 eura “zaslužuju pažnju monetarnih institucija, kao i institucija koje se bore protiv pranja novca i terorizma”, navodi izvještaj. Glasnogovornik ECB-a je rekao da ne želi komentirati izvještaj talijanske središnje banke. Bank of Canada je kao dio borbe protiv pranja novca i organiziranog kriminala 2000. godine povukla svoju novčanicu od 1000 dolara. Letonska novčanica od 500 latija (710 eura) najvrednija je europska novčanica, dok je singapurska novčanica od 10.000 dolara (5411 eura) najvrednija novčanica na svijetu iako se vrlo rijetko koristi. Među šest novčanica s kojima se u svijetu najčešće trguje su novčanice od 500 eura i 1000 švicarskih franaka (698 eura). U Sjedinjenim Državama najvrednija je novčanica od 100 dolara (74 eura). Italija ima jednu od najvećih crnih ekonomija u Europi, koja je u 2008. godini iznosila 19 posto talijanskog BDP-a ili gotovo 300 milijardi eura, navodi institut Censis iz Rima. Talijanski mafijaši, najveći perači novca u zemlji, preferiraju velike novčanice jer na taj način vrlo lako mogu prenostiti velike količine novca u gotovini. Najveće mafijaške grupe u Italiji prošle su godine povećale profit za 12 posto na 78 milijardi eura, objavila je u siječnju grupa za borbu protiv reketa SOS Impresa. Inače, na plaćanje gotovinom u Italiji otpada 91 posto svih transakcija, dok je taj iznos u Francuskoj iznosi 59 posto, a u Njemačkoj 78 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close