NLB u devet mjeseci ostvarila dobit od skoro 50 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. studeni 2014. u 16:08
Nova Ljubljanska banka. Photo: HaloPix/Pixsell

Nova Ljubljanska banka (NLB) zabilježila je u prvih devet mjeseci ove godine dobit od 48 milijuna eura, znatno popravivši rezultat iz istog razdoblja prošle godine, kada je imala gubitak od 293 milijuna eura, objavila je u srijedu najveća slovenska banka.

Nova Ljubljanska banka (NLB) zabilježila je u prvih devet mjeseci ove godine dobit od 48 milijuna eura, znatno popravivši rezultat iz istog razdoblja prošle godine, kada je imala gubitak od 293 milijuna eura, objavila je u srijedu najveća slovenska banka.

"NLB ove godine u cijelosti ispunjava postavljene kriterije uspješnosti poslovanja ili ih čak premašuje. Nakon višegodišnjih gubitaka ponovo poslujemo pozitivno i treći kvartal za redom završavamo s profitom", rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani direktor NLB-a Janko Medja, dodavši da se banka uspješno prestrukturira i smanjuje troškove.

Prema objavljenim podacima za prva tri kvartala, NLB je ostvarila ukupni prihod od 382,9 milijuna eura, što je 26 posto više nego lani, dok je troškove smanjila za osam, posto – na 225 milijuna eura.

Istodobno, u javnosti i politici prisutna su mišljenja kako je potrebno smijeniti upravu NLB-a, koju je krajem prošle godine obilno dokapitalizirala država kao njen jedini vlasnik, jer je u ovoj godini za 1,8 milijardi eura smanjila kreditne plasmane i jer je nedavno pala na europskom testu stabilnosti europskih banaka u slučaju jače financijske krize.

Direktor Janko Medja tvrdi da su idući potezi ovisni od vlasnika banke odnosno vlade, ali da banka posluje pozitivno i obavlja značajno restrukturiranje pa će manjak kapitala koji su pokazali europski stresni testovi moći pokriti iz dobiti. Istodobno, Medja je negirao tvrdnje da banku i dalje opterećuju visoki iznosi loših kredita. Ustvrdio je da je ukupan bruto iznos loših kredita NLB-a doista 2 milijarde eura, ali da su većinom pokriveni rezervama i jamstvima.

Slovenija je potkraj prošle godine dokapitalizirala dvije najveće banke u državi, Novu Ljubljansku banku (NLB) i Novu kreditnu banku Maribor (NKBM) sa 3,2 milijarde eura, a nakon toga izvršena je i dokapitalizacija sa skoro 500 milijuna eura Abanke, treće najveće banke u državi. Sve tri nakon toga došle su u potpuno vlasništvo države te ušle u proces sanacije i restrukturiranja. Istodobno, tzv. loši krediti slovenskih banaka, što je i bio glavni uzrok njihova negativnog poslovanja zadnjih godina, prebačeni su na tzv. "lošu banku" (punim imenom Tvrtka za upravljanje potraživanjima banaka – DUTB), čime su očišćene njihove bilance i omogućeno bolje tekuće poslovanje.

NKBM bi prema planu vlade trebala još ove godine biti privatizirana, odnosno prodana, u skladu s obvezama prihvaćenim prema Europskoj komisiji koja nadgleda proces sanacije banaka, a kao najvjerojatniji kupac spominje se madžarska banka OTP. Privatizacija najveće, Nove Ljubljanske banke (NLB) za sada nije predviđena, ali se spominje da bi u tom slučaju vlada u njoj zadržala najmanje 25-postotni, strateški udjel, a moguće je i to da se NLB pretvori u dioničku tvrtku uz kotaciju na Ljubljanskoj burzi.

Komentirajte prvi

New Report

Close