Njemačka mu ponudila kredit od 380 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. rujan 2019. u 12:46
Foto: Clara Margais/DPA/PIXSELL

Njemačka će osigurati kredit od 380 milijuna eura avioprijevozniku Condoru kako bi mu pomogla da premosti moguće probleme s likvidnošću nakon propasti krovne britanske putničke tvrtke Thomas Cook.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier potvrdio je u utorak da je savezna vlada dala zeleno svjetlo za kredit.

Condor je odvojena pravna osoba i ostvaruje dobre poslovne rezultate. Nakon likvidacije Thomasa Cooka u ponedjeljak najavili su da će nastaviti letjeti, zatraživši od vlade u Berlinu kredit kako bi premostili moguće probleme s likvidnošću.

"Condor je profitabilna tvrtka, što znači da je naša odluka bila utemeljena na ekonomskim faktorima a ne na političkim kriterijima", izjavio je u utorak njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.

Vladina odluka znači da će velika većina od ukupno oko 5.000 radnika zadržati posao, dodao je ministar.

Prethodno su iz savezne zemlje Hessen, u kojoj je Condorovo sjedište, poručili da će osigurati polovinu iznosa najavljenog kredita.

"Condor je profitabilna kompanija sa sjedištem u Hessenu koja je postala žrtva britanske krovne tvrtke i brexita. Mi i federalna vlada vjerujemo da novi vlasnik može osigurati normalno poslovanje Condora na dulji rok", kazao je premijer Hessena Volker Bouffier.

Pomoć avioprijevozniku mora prethodno odobriti Europska komisija. Trenutno nije jasno kada bi mogla biti donesena, poručili su iz Condora.

Istaknuli su također da planiraju podnijeti zahtjev za odvajanjem poslovanja od onog Thomasa Cooka, što njemački zakon o insolventnosti dopušta. Time bi bili oslobođeni obveze ispunjavanja zahtjeva britanske tvrtke.

„Taj je korak u aktualnoj situaciji najbolji za naše klijente, poslovne partnere i za nas. Tako ćemo moći biti potpuno neovisni o grupi Thomas Cook i imamo više sigurnosti za našu budućnost”, poručili su iz njemačkog avioprijevoznika.

U srijedu je putnička agencija Thomas Cook GmbH, njemačka podružnica posrnulog britanskog diva, objavila insolventnost. Također su zatražili kredit od vlade u Berlinu kako bi premostili probleme s likvidnošću, ali bez uspjeha.

Komentirajte prvi

New Report

Close