Njemačka komisija traži od vlade prodaju udjela u Commerzbanku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. srpanj 2014. u 16:23
Reuters

Njemačka komisija za monopole pozvala je u srijedu vladu da proda 17-postotni udio u Commerzbanku koji je kupila kako bi je održala na površini za vrijeme financijske krize.

Njemačka komisija za monopole pozvala je u srijedu vladu da proda 17-postotni udio u Commerzbanku koji je kupila kako bi je održala na površini za vrijeme financijske krize.

Commerzbank je spadao među najkrupnije žrtve globalne financijske krize i Berlin je na njegovo spašavanje potrošio oko 18 milijardi eura.

"Komisija za tržišno natjecanje zapravo poziva državu da se povuče iz Commerzbanka", rekao je Daniel Zimmer, voditelj tog tijela koje savjetuje vladu o pitanjima vezanim za zaštitu tržišnog natjecanja.

Vladin udio predstavlja neugodnost i za financijsko tržište koje već opterećuju brojni poremećaji u tržišnom natjecanju, navela je komisija. Nema smisla da vlada drži dionice u nadi da će cijene porasti, dodaju.

Vlada je priopćila kako je željela izbjeći prodaju udjela kojom bi porezni obveznici bili na gubitku, ali naglašava da ne planira ostati dugoročan dioničar.

Otkad im je vlada pritekla u pomoć Commerzbank je smanjio troškove i prodao imovinu a 2013. ponovo su poslovali u plusu. No, kao i konkurencija, bori se s niskim kamatama i slabim tržištima imovine s fisknim prinosima a suočava se i sa sve žešćom konkurencijom u segmentu kompanija srednje veličine.

Analitičari su izračunali da bi pogodna cijena za vladu bila oko 26 eura po dionici, što je daleko od trenutnih 10,94 eura. U ovoj su godini Commerzbankove dionice oslabile gotovo sedam posto.

Komisija je neovisno tijelo koje može davati preporuke, ali ne može prisiliti vladu da poduzme konkretne mjere.

Komentirajte prvi

New Report

Close