NIS želi postati regionalni lider

Autor: Rato Petković,VLM , 10. travanj 2011. u 22:00

Lanjska dobit od 167 milijuna eura ostvarena je zahvaljujući povećanju proizvodnje nafte od 33 posto, do 2020. proizvodnja će se udvostručiti

Nakon višegodišnjih gubitaka (u 2009. 366,9 milijuna eura) NIS je lani ostvario neto dobit od 166,6 milijuna eura od kojih 161,5 milijuna od prodaje, što je rast od 36,1 posto.

Najveća dobit ostvarena je od prodaje na srpskom tržištu u iznosu od 158,2 milijuna eura na kojemu NIS ima dominantan položaj u odnosu na druge kompanije. Rezultat je postignut zahvaljujući povećanju proizvodnje nafte za 33 i derivata za devet posto.Upravni odbor NIS-a prihvatio je strategiju razvoja do 2020. godine prema kojoj je predviđeno povećanje prodaje proizvoda na pet milijuna tona, što predstavlja povećanje od 91 posto u usporedbi s lanjskom godinom. Povećanje prodaje temelji se na većoj preradi nafte za 75 posto, te povećanju proizvodnje za 306 posto. Cilj kompanije, u kojoj ruski Gazpromnjeft ima većinski udjel od 51 posto, je povećanje izvoza na regionalno tržište čime bi postala vodeća kompanija na Balkanu. S takvom strategijom NIS bi imao najbrži rast na tom tržištu po obujmu proizvodnje, prerade i maloprodaje. Pokušaj srpske vlade da NIS prikaže kao domaću kompaniju i tako joj omogući zadržavanje povoljnih uvjeta od konkurenata nije dobio prolaz u Europskoj komisiji. U EK smatraju kako je NIS prodajom postao strana tvrka. Zbog toga je zatraženo da se trošarina na derivate, proizvedene u NIS-u izjednače s onima koje se primjenjuju na uvozne, te da se, u tom pravcu, obavi usklađivanje Pravilnika o tehničkim i drugim zahtjevima za naftne derivate. To je jedan od mnogobrojnih uvjeta koje Srbija treba ispuniti na putu za stjecanje kandidature za prijem u EU.

Kupci

MOL najkvalitetniji
Iako je NIS tijekom prošle godine povećao prihod i dobit, potrošači nisu zadovoljni kvalitetom proizvoda. Priznanje za najbolje gorivo na tržištu dobio je mađarski MOL. Osim njega u Srbiji posluju još austrijski OMV, Ina, grčki Helenic Petroleum, Petrol, te ruski Lukoil.

Komentirajte prvi

New Report

Close