Nijemci traže 20.000 hektara zemlje u Srbiji

Autor: Rato Petković,VLM , 28. kolovoz 2011. u 22:00

U Srbiji ne postoji tolika površina pa predstavnici 12 općina pokušavaju objediniti zemljište

Posredništvom austrijske tvrtke Frigo Frucht njemačka kompanija, čije se ime još drži u tajnosti, traži u Srbiji zakup 20.000 hektara zemlje na kojoj bi proizvodila krumpir za potrebe europskog tržišta. To je srpske krajeve poznate po uzgoju krumpira dovelo u nezavidan položaj, jer niti jedna općina ne može osigurati toliku površinu, pa su prisiljene da zajedničkim naporima objedine obradivo zemljište za proizvodnju, koja će iznositi čak 40 posto ukupne srpske proizvodnje.

Kooperanti ili zakup
Kako je istaknuo Milovan Petrović, zamjenik gradonačelnika Užica, njemačka kompanija nudi dvije vrste moguće suradnje. Prema jednoj spremna je sama uzeti u zakup zemljište od poljoprivrednika, a prema drugoj varijanti moguća je kooperantska suradnja u kojoj bi poljoprivrednici proizvodili krumpir pod nadzorom Nijemaca. Koji god model bio prihvaćen proizvedeni krumpir bi u cijelosti bio namijenjen izvozu. Predstavnik kompanije Frigo Frucht već je prezentirao cijeli projekt predstavnicima 12 srpskih općina iz dijela države poznatog po uzgoju krumpira.

Osiguran otkup
Osim financiranja uzgoja krumpira njemačka tvrtka namjerava uložiti kapital u gradnju tvornice u kojoj bi se krumpir sortirao, skladištio, pakirao, a jedan dio bi se prerađivao u škrob. Srpski proizvođači krumpira ponudu su primili s velikim zanimanjem, jer u njoj vide mogućnost za siguran plasman krumpira i to na dulji rok. U cijeloj Srbiji krumpir se uzgaja na 50.000 hektara, što je više od potražnje tamošnjeg tržišta. Zato se često događa da velike količine ostanu neprodane, unatoč tome što cijena kilograma krupira padne i ispod 30 centi.Otkupom krumpira s 20.000 hektara u izvoz bi otišlo gotovo 50 posto srpske proizvodnje, a što bi posljedično i povećalo njegovu cijenu na tamošnjem tržištu. Krumpir je, inače, glavni prehrambeni proizvod domaćega stanovništva.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To je zanemariva površina za takvu proizvodnju.

New Report

Close