Najstarija tvrtka osnovana 578. godine

Autor: Silvije Tomašević , 15. siječanj 2009. u 22:00

Među najstarijim tvrtkama najviše je talijanskih

Među prvih deset najstarijih svjetskih tvrtki kojima upravljaju obitelju čak šest su talijanske. Rang-ljestvicu načinila je američka revija Family Business, koja se bavi pitanjima obiteljskih tvrtki. Na prvom je mjestu japanski hotel s termama Houshi Onsen, kojim već gotovo 1300 godina upravlja ista obitelj, a na drugome papinska talionica, Pontificia Fonderia Marinelli, koja od tisućite godine proizvodi crkvena zvona. Poredak se stvara na osnovi neprekidnog vlasništva nad obiteljskom tvrtkom.

Dugovječni ‘Japanac’
Tako na rang-ljestvici za 2008. ostaje jedna japanska tvrtka, ali ne više Kongo Gumi, proizvođač budističkih svetišta osnovan 578. godine, jer ga je 2006. godine kupila golema građevinska tvrtka Takamatsu. Zbog toga Kongo Gumi više nije mogao biti na rang-ljestvici najstarijih obiteljskih tvrtki. Termalni hotel Houshi Onsen je tako osvojio prvo mjesto jer njime upravlja ista obitelj od 718. godine kada ga je utemeljio budistički monah na mjestu, kako kaže legenda, koje mu je naznačio bog planine Hakusan. Najstarije talijanske obiteljske tvrtke nemaju toliko duhovnog sadržaja premda tvrtka Pontificia Fonderia Marinelli proizvodi crkvena zvona. Ta je tvrtka osnovana u mjestu Agnone pokraj Isernije na jugu Italije, kao papinska radionica crkvenih zvona. Ta talionica dijeli drugo mjesto na tablici zajedno s francuskom kantinom vina Chateau de Goulaine. Talionica Marinelli upotrebljava još i danas staru tehniku proizvodnje zvona. Njezini su proizvodi u cijelome svijetu, od New York do Pekinga, Jeruzalema, Južne Amerike i Azije. Ima 20 zaposlenih među kojima je i pet članova obitelji Marinelli, od kojih je Pasquale Marinelli izvršni direktor. Druga najstarija talijanska tvrtka, četvrta po starosti u svijetu, povijesni je proizvođač vina i maslinova ulja Barone Ricasoli, osnovan u Sieni 1141. godine, kojem je sada na čelu Francesco Ricasoli. Na petom je mjestu tvrtka proizvođač muranskog stakla Barovier & Toso, s otočića Murano pokraj Venecije utemeljena 1295. godine i kojoj je na čelu već 20. generacija obitelji Barovier. Tvrtka se 1936. godine fuzionirala s tvrtkom obitelji Toso. Zatim dolaze dvije tvrtke iz Firence.

Brodovi i keramika
Na osmom je mjestu tvrtka obitelji Torrini, koja od 1369. godine proizvodi dragulje, a na devetom mjestu su proizvođači vina Antinori, tvrtka koja je osnovana 1385. i koja i danas ima najpriznatija vina na svijetu. Na desetom je mjestu tvrtka iz regije Veneto, brodogradilište Camuffo iz mjesta Portogruara između Venecije i Trsta, koja od 1438. godine proizvodi plovila u luci Khania na Kreti. Tvrtka Camuffo je najstarije živuće brodogradilište na svijetu. Otkada je na Kreti utemeljitelj brodogradilišta El Ham Mufti počeo proizvoditi plovila, prodavao ih je, među ostalima, Muhamdu II., Mletačkoj Republici i Napoleonu. Među najstarijim svjetskim tvrtkama (na 12. mjestu) proizvođač je keramike Grazia Deruta, koji je osnovan 1500. u Torinu i koji je osvojio američko tržište. Tvrtka proizvođač pištolja na čelu s Pietrom Berettom iz mjesta Gardone pokraj Brescie na sjeveru Italije proizvodi oružje za Jamesa Bonda. Italija je čuvena u svijetu po obiteljskim tvrtkama koje su osvojile svijet. I u sadašnjoj ekonomskoj svjetskoj krizi Italija drži kako će se lakše izvući iz nje upravo zahvaljujući velikom broju obiteljskih tvrtki koje imaju dugogodišnju tradiciju, a talijanska je prije svega realna, a ne virtualna, ekonomija.

10 najstarijih tvrtki

1. Hoshui Onsen (Japan, osnovana 718. godine)
2. Pontificia Fonderia Marinelli (Italija, osnovana 1000. god.)
3. Chateau de Goulaine (Francuska, osnovana 1000. godine)
4. Barone Ricasoli (Italija, osnovana 1141. godine)
5. Barovier & Toso (Italija, osnovana 1295. godine)
6. Hotel Pilgrim Haus (Njemačka, osnovana 1304. godine)
7. Richard de Bas (Francuska, osnovana 1326. godine)
8. Torrini Firenze (Italija, osnovana 1369. godine)
9. Marchesi Antinori (Italija, osnovana 1385. godine)
10. Camuffo (Italija, osnovana 1438. godine)

Komentirajte prvi

New Report

Close