Mišković od Belgijanaca izvukao 932,5 mil. eura

Autor: Rato Petković, VLM, Snježana Vujisić Sardelić , 03. ožujak 2011. u 22:00

Delhaize ovom akvizicijom postaje jedna od najvećih regionalnih trgovačkih kompanija

Ono što se već dva tjedna iščekuje u četvrtak se i dogodilo – belgijska trgovačka kuća Delhaize objavila je da je kupila najveći srbijanski trgovački lanac Maxi, vlasništvo tajkuna Miroslava Miškovića za čak 932,5 milijuna eura, uključujući i neto dugovanja od 300 milijuna eura. Transakcija bi u potpunosti trebala biti zaključena u idućih šest mjeseci. Iako su u Delta holdingu, sastavu unutar kojega je poslovao Maxi, mjesecima uporno tvrdili kako će biti prodana samo polovica kapitala te najunosnije Miškovićeve tvrtke, Delhaize je kupio Maxi u cijelosti. Miškoviću je od sada trgovina sporedno zanimanje i to preko Tempo lanca.

Što toliko vrijedi?
Istobno, gotovo milijardu eura koji je Mišković dobio za Maxi doslovno je šokiralo branšu u regiji, pa i neke sugovornke Poslovnog dnevnika iz Hrvatske. Procjenjivalo se da Maxi s dugovima realno vrijedi oko 600 milijuna eura, ali da bi Mišković od Belgijanaca mogao izvući do 800 milijuna eura. No, gotovo 600 milijuna “keša” na ruke koje dobiva kroz ovu transakciju, kažu poznavatelji u branši, nužno povlači i pitanje što to Delhaizeu toliko vrijedi. Kupovinom Maxija Delhaize postaje jedna od najvećih trgovačkih kuća u jugoistočnoj Europi, jer kompanija, osim lanca od 350 trgovna u Srbiji, trgovački lanac ima u Bugarskoj, a obavlja i značajnu trgovačku djelatnost u Crnoj Gori, BiH i Albaniji. U pet zemalja Maxi ima ukupno 450 prodajnih objekata. Međutim, Delhaize maloprodajne objekte u svom vlasništvu ima u Grčkoj – preko lanaca Alpha beta te Mega Imagea u Rumunjskoj, pa će se njegovo poslovanje nakon preuzimanja Delte prostrijeti na sedam zemalja u kojima će od sada imati 800 prodajnih objekata. Delhaize očekuje da će ove godine ostvariti najmanje 3,4 mlrd. eura prihoda. Preuzimanje Maxija u Srbiji je otvorilo i pitanje ponašanja novoga vlasnika na srpskom tržištu. Naime, zbog višemjesečnog kašnjanja u plaćanju dugova dobavljačima za isporučenu robu mnogi su Maxiju uskratili daljnju isporuku. Prema ocjeni Ljubodraga Savića, profesora beogradskog Ekonomskog fakulteta učinkovitost dolaska Delhaizea ovisit će, prije svega “o zakonu kojima se regulira tržišna konkurencija, rad inspekcijskih službi (koje su mimoilazile Miškovićeve trgovine) te, djelovanja antimonopolske komisije” koja je dosada dva puta donosila rješanja o monopolističkom položaju Maxi lanca na srpskom maloprodajnom tržištu.

Budućnost u nekretninama
Taj položaj, pak, koristio se za ugrađivanje visokih marži, dok su dobavljači ucenjivani niskim cijenama, pri čemu roba mnogima nije plaćena. Zato je i dug vjerovnicima narastao na 300 milijuna eura, a ti i drugi nagomilani dugovi Delta Holdinga su bili i glavni razlog Miškovićeve odluke o prodaji ‘zlatne koke’. Inače, prilikom proslave 20. obljetnice poslovanja Delta holdinga Mišković je najavio kako će prednost u poslovanju dati proizvodnji hrane i gradnji nekretnina.

Komentirajte prvi

New Report

Close